,,Ochii pe mine!”Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, despre vaccinul de la AstraZeneca: ,,Este recomandat între 18 şi 55 de ani, nu este interzis persoanelor de peste 55 de ani. Este foarte importantă nuanţa!

  • Andrei Baciu:,,Cel mai probabil va veni şi o astfel recomandare din partea Agenţiei Europene a Medicamentului pentru a extinde recomandările pentru AstraZeneca şi pentru 55 de ani.”
  • Andrei Baciu:,,S-a ajuns la cifra de un million de vaccinări administrate în România”
  • Andrei Baciu:,,Dacă într-un centru de vaccinare ar fi 6-7-8 tipuri de vaccinuri, fiecare cu condiţii de stocare diferite şi administrare diferite? Trebuie respectate culoarele separate pentru fiecare tip de vaccin”
  • Andrei Baciu:,,Republica Moldova, din nefericire încă nu are nicio persoană vaccinată. Aceasta ar fi fost cel mai probabil şi situaţia României dacă nu am fi fost stat membru al UE”
574 afișări
Imaginea articolului ,,Ochii pe mine!”Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, despre vaccinul de la AstraZeneca: ,,Este recomandat între 18 şi 55 de ani, nu este interzis persoanelor de peste 55 de ani. Este foarte importantă nuanţa!

,,Ochii pe mine!”Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, despre vaccinul de la AstraZeneca: ,,Este recomandat între 18 şi 55 de ani, nu este interzis persoanelor de peste 55 de ani. Este foarte importantă nuanţa!

Cu Andrei Baciu, secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, invitat joi seara în emisiunea,,Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu, facem bilanţul vaccinării românilor.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii spune care au fost marile provocări ale acestei perioade, dar şi care este strategia pentru a vaccina cât mai multe persoane într-un timp cât mai scurt.

O discuţie deschisă şi pertinentă despre imunizare, optimism şi speranţa recuperării normalităţii. Că, vorba aceea, speranţa moare ultima!

Andrei Baciu, despre vaccinarea la români: ,,Am depăşit o bornă simbolică”

,,În primul rând, aş dori să vă spun un lucru, totuşi am depăşit o bornă simbolică. Astăzi (n.r. – 11 februarie) s-a ajuns la cifra de un million de vaccinări administrate în România. Este o acţiune fără precedent la nivele global. (…) La nivel global România a fost clasată pe locul 14. O analiză efectuată pe 73 de ţări. Este încurajator să vezi că România este totuşi pe un loc fruntaş, ţinând cont de condiţiile preexistente, de condiţiile care definesc sistemul de sănătate din România.”

Andrei Baciu susţine că vaccinarea trebuie să fie accelerată cât de mult se poate, fiind singurul pas concret spre normalitate, într-o perioadă care ne-a resetat tuturor existenţa.

Andrei Baciu, despre condiţionareaactului medical: ,,Este un gest inuman!”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii recunoaşte că sistemul medical are şi multe lucruri care lasă de dorit, având repercusiuni grave asupra pacientului.  Cum ar fi condiţionarea actului medical, la adresa căruia Andrei Baciu este extrem de critic.

,,Actul medical şi o problemă pe care România a avut-o şi care cred că s-a diminuat foarte mult în ultimile luni, în ultimul an a fost aceea a condiţionării actului medical care este un gest inuman. Nu trebuie să existe în niciun sistem de sănătate şi pot să afirm acest lucru şi din prisma experienţei pe care am avut-o lucrând în străinătate . Aceste atitudini nu există sub nicio formă. Nu se pune problema de aşa ceva.”

Andrei Baciu:,,Am avut poziţii necesare şi ferme în discuţiile oficiale la nivel European”

Ce spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, despre criticile la adresa UE privind contractele de vaccinare? Ce poziţie a adoptat România în toată această perioadă? Ce spune despre promisiunea făcută de Klaus Iohannis privind donaţia de doze de vaccin către Republica Moldova care nu are, până în prezent,nicio persoană vaccinate?

,,Critici au fost aduse mai degrabă cu privire la îndeplinirea termenului contractual de către companiile cu care Comisia Europeană a intrat în contract. Să ştiţi că şi noi am avut poziţii exprimate în spaţiul public, dar aceste lucruri nu se tranşează şi nu se rezolvă în spaţiul public. Am avut poziţii necesare şi ferme în discuţiile oficiale la nivel european. Însă, aş vrea să fac două menţiuni importante.(..)

 În primul rând, aici cred că putem să vedem importanţa apartanenţei şi beneficiile apartenenţei la această familie mai mare europeană. Uitaţi-vă ce se întâmplă în ţările învecinate României. Republica Moldova, din nefericire încă nu are nicio persoană vaccinată. Aceasta ar fi fost cel mai probabil şi situaţia României dacă nu am fi făcut parte din marea familie europeană, dacă nu am fi fost stat membru al UE.”

Andrei Baciu: ,,Preşedintele Iohannis a făcut promisiunea de a face o donaţie de până la 200 de mii de doze”

,,Osă facem o donaţie, dar pentru a putea face o donaţie, trebuie să ai ceva în posesie. Iar România nu are nimic în posesie şi nici nu intenţionează să meargă pe alte căi pentru a obţine vaccinuri în afara căii europene. (…)Preşedintele Iohnnis a făcut această promisiune de a face o donaţie de până la 200 de mii de doze. Ne vom ţine de această promisiune, sigur în tranşe şi în viitorul apropiat vom avea şi veşti cu privire la acest demers.”

A.Baciu: ,,În secunda următoare o adoptăm şi noi şi o punem în practică!”

Andrei Baciu analizează şi speţarecomandărilor OMS, cu privire la mărirea vârstei de vaccinare în cazul vaccinului AstraZeneca.România va schimba şi ea limita vârstei pentru vaccinarea cu dozele primite de la AstraZeneca?

Reamintim că în ţara noastră vaccinul AstraZeneca se va realiza pentru grupa de vârstă 18 - 55 de ani.

,,Acum, cu privire la recomandările vaccinului produs de către Astra Zeneca, recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului este ca acest vaccin să fie utilizat la persoane între 18 şi 55. Este important să înţelegem diferenţele. Este recomandat între 18 şi 55 de ani, nu este interzis persoanelor de

peste 55 de ani. Este foarte importantă această nuanţă. În sensul în care datele furnizate până la momentul când s-a emis această autorizaţie erau complete şi suficiente pentru a emite o recomandare pentru aceast interval populaţional.

Sigurcă se lucrează şi în Europa şi în State şi pentru alte grupe populaţionale, cât şi pentru alte tipuri de patologii. Spre exemplu, există şi vaccinuri care desfăşoare studii clinice pentru populaţia pediatrică 12-18 ani. Însă recomandarea oficială din partea Agenţiei Europene a Medicamentului va veni când aceste informaţii vor fi complete.  (…)

Toate vaccinurile pe care le utilizăm în România sunt vaccinuri care au o autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă care vine ca urmare a unei recomandări date de Agenţiei Europene a Medicamentului. Cel mai probabil va venişi o astfel recomandare din partea Agenţiei Europene a Medicamentului pentru a extinde recomandările pentru AstraZneca şi pentru 55 de ani. În secunda următoare o adoptăm şi noi şi o punem în practică.”

A.Baciu: ,,Vorbim de aprox. 580 de centre de vaccinare care funcţionează în acest moment”

,,În momentul de faţă avem trei tipuri de centre de vaccinare care funcţionează. Cele care continuă vaccinarea pentru etapa întâi şi aici ne referim la vaccinarea rapelului – aici vorbim de un număr de 269 de centre, după care avem centre destinate etapei a doua unde se vaccinează în principal prima doză.

Vorbim de un număr de 221de centre şi cu 337 de fluxuri. Asta înseamnă că există centre care au 2-3 puncte de vaccinare, centre mai mari. Mai sunt centre care sunt în interiorul unor unităţi care aparţin Ministerului Apărării Naţionale sau Ministerului de Interne, tocmai pentru că acolo există deja unităţi medicale. Deci, vorbimde aprox. 580 de centre de vaccinare care funcţionează în acest moment.”

Andrei Baciu îţi spune ce se întâmplă după data de 15 mai 2021

,,Începând cu data de 15mai sunt deschise alte 180 de centre de vaccinare, 22 în Bucureşti pentru vaccinarea de la Astra Zeneca pentru cele 220 de mii de sloturui de vaccinare pe care le-am deschis miercuri. Pe măsură ce vin alte doze de vaccin vom deschide şi alte centre”, susţine Andrei Baciu.

Când vom ajunge la imunizarea colectivă şi care sunt previziunile lui Andrei Baciu despre revenirea la normalitate?

,,Cred că ar trebui să ajungem undeva până la sfârşitul verii, septembrie, depinde de numărul de doze care vor fi administrate, de numărul de doze care sosesec în România. Dorinţa de vaccinare este semnificativă şi este îmbucurător acest lucru. Numai aşa se poate închide acest capitol nefast prin dezvoltarea unei imunităţi care să ne protejeze.”

Andrei Baciu vorbeşte şi despre cazul bărbatului de la Gorj,vaccinat cu doză diferită la rapel. Este permisă această situaţie şi care sunt repercusiunile uneo asemenea erori?

,,Din punct de vedere medical, nu este niciun fel de probleme. Nu se recomandă folosirea celei de-a doua doze din motive ştiinţifice. Ambele vaccinuri proiectează cumva acelaşi tip de configuraţie moleculară, astfel încât efectul ar fi fost cam acelaşi. Sigur, nu trebuie să se întâmple astfel de situaţii. Noi am prevăzut foarte clar cum trebuie să se desfăşoare lucrurile. Există instrucţiuni foarte clare. (...)Noi am gânditoare de la bun început de-o manieră în care să fie lucrurile culoare separate. Pentru că acum vorbim de 2-3 tipuri de vaccinuri pe care le avem la dispoziţie. Vă daţi seama dacă într-un centru de vaccinare ar fi 6-7-8 tipuri de vaccinuri, fiecare cu condiţii de stocare diferite şi administrare diferite, nu este nici pe departe simplu. Trebuie respectate culoarele separate pentru fiecare tip de vaccin.”

A.Baciu:,,Este o revoluţie tehnologică!”

Andrei Baciu recunoaşte importanţa digitalizării şi în domeniul sănătăţii. El vorbeşte despre nevoia imperativă de a face cât mai multe proiecte pentru ţara noastră, existând suficiente resurse la nivel european în tot ceea ce înseamnă revoluţia tehnologică.

,,Sunt multe ţări care au ajuns să fie mult, mult în faţă, tocmai prin implementarea avantajelor tehnologice. Este o revoluţie tehnologică. (...) Acum există resurse semnificative la nivel european pe partea de digitalizare, astfel încât se pot face proiecte”, conchide Andrei Baciu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici