Prima pagină » Tehnologie » Europa începe cursa pentru autonomie spațială: „Am pierdut competiția cu Elon Musk”

Europa începe cursa pentru autonomie spațială: „Am pierdut competiția cu Elon Musk”

Europa își joacă viitorul spațial în nordul înghețat: Suedia și Norvegia dezvoltă două porturi spațiale pentru a reduce dependența de SUA și a câștiga acces autonom la orbita joasă. 
Europa începe cursa pentru autonomie spațială: „Am pierdut competiția cu Elon Musk”
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: captură X

Într-o cursă contra timp și geopolitică, Europa mizează pe porturile spațiale Esrange, din Suedia, și Andøya din Norvegia, pentru a-și construi autonomia în lansările orbitale, având în vedere dependența masivă de infrastructura spațială din Statele Unite.

Doar trei lansări europene au avut loc în 2024, față de 154 în Statele Unite, iar Uniunea Europeană a reprezentat doar 10% din cele 143 de miliarde de dolari investiți global în sectorul public spațial. În același timp, explozia planificată a sateliților care urmează să fie plasați pe orbita joasă a pământului, până la 70.000 în următorii cinci ani, obligă Europa să-și accelereze planurile spațiale.

„Am pierdut competiția cu Elon Musk. E clar că avem nevoie de capacități proprii de lansare”, a precizat comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, citat de Reuters.

La Cercul Polar au început testele de lansare

 Norvegia și Suedia sunt considerate cea mai bună speranță pentru lansările spațiale. Esrange „este o zonă rară în Europa, vastă, izolată și cu acces bun la infrastructură”, consideră Lennart Poromaa, directorul centrului spațial. Aflat la 200 km nord de Cercul Polar, aproape de granițele Suediei, Norvegiei, Finlandei și Rusiei, centrul oferă 5.200 km² de teren nepopulat, ideal pentru testare și recuperarea pieselor de rachetă. Baza, gestionată de compania de stat Swedish Space Corporation, a fost inaugurată oficial ca prim port spațial orbital al Europei continentale în 2023.

De cealaltă parte a graniței, portul Andøya a efectuat deja o lansare de test cu o rachetă a startup-ului german ISAR Aerospace. Racheta a zburat 30 de secunde și a căzut în mare.

Europa vrea să recupereze decalajul față de SpaceX

„Sincer, cred că realegerea lui Trump a creat cel mai mare sentiment de urgență în Europa. Interesul ministerelor apărării a crescut enorm în ultimele luni”, a declarat Daniel Metzler, managerul ISAR.

Startup-ul german de la München plănuiește primele lansări comerciale chiar în 2025, iar Esrange a semnat deja parteneriate strategice cu producători internaționali precum Firefly, din SUA, și Perigee, din Coreea de Sud. Firefly, specializată în rachete de capacitate mică și medie și servicii de lansare de la orbita joasă până la misiuni lunare, intenționează să lanseze de la Esrange din 2026, inclusiv zboruri de urgență, în cel mult 24 de ore de la solicitare.

„Europa trebuie să adopte termene similare sau chiar mai ambițioase decât cele americane”, a avertizat un oficial NATO, preluat de sursa citată.

Atât Esrange, cât și Andøya, dezvoltă lansatoare reutilizabile și se pregătesc intens pentru teste: „Avem mult de lucru. Într-un an, sperăm ca baza să fie complet operațională”, a precizat șeful centrului spațial suedez.