Inteligenţa Artificială dezleagă tainele ştiinţei. Proiectul AlphaFold, la un pas de o descoperire medicală majoră

  • Inteligenţa artificială e aproape să rezolve problema plierii proteinelor
  • Cercetătorii încearcă de 50 de ani să îşi dea seama cum funcţionează mecanismul
  • AlphaFold, proiectul DeepMind, există de doi ani la acest puzzle din biologie
1945 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa Artificială dezleagă tainele ştiinţei. Proiectul AlphaFold, la un pas de o descoperire medicală majoră

Cercetătorii încearcă de 50 de ani să prezică modul în care proteinele din corp ajung la o structură tridimensională. Fără rezultat. Până acum.

Inteligenţa artificială este gata să rezolve una dintre cele mai importante întrebări din biologie. Cum funcţionează procesul fizic de pliere a proteinelor? În primul rând, hai să-ţi explic ce înseamnă asta şi de ce te interesează.
 
„În interiorul fiecărei celule din corpului tău, miliarde de maşinării mici lucrează din greu. Aceste maşinării sunt proteinele şi sunt responsabile cu fiecare proces biologic din toate vieţuitoarele. Fiecare proteină are o formă tridimensională care defineşte ceea ce face şi cum funcţionează.”
 
De 50 de ani, cercetătorii încearcă să prezică plierea proteinelor. Din 1994 cercetătorii din întreaga lume au lucrat în paralel. Cu rezultate modeste. Cel puţin până să intervină inteligenţa artificială. Proiectul AlphaFold a fost creat exact în acest scop. Şi a reuşit să prezică cu acurateţe de peste 90% diferite proteine. Inclusiv cea pentru virusul Sars-Cov-2. 
 
„Dacă putem prezice corect structurile proteinelor cu ajutor inteligenţei artificiale, asta va schimba modul în care înţelegem lumea. Implicaţiile sunt imense. De la a înţelege cum progresează bolile, cum poţi descoperi noi medicamente. Nu există limită”, spune Pushmeet Kohli, şeful departamentului de Inteligenţă Artificială al DeepMind.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici