Inteligenţa artificială poate acum să prezică Alzheimer cu până la 7 ani în avans

Veste bună pentru cei care se tem de Alzheimer: o echipă de cercetători a dezvoltat un sistem de inteligenţă artificială (AI) care poate prezice cu exactitate apariţia bolii cu până la 7 ani înainte.

268 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa artificială poate acum să prezică Alzheimer cu până la 7 ani în avans

Inteligenţa artificială poate acum să prezică Alzheimer cu până la 7 ani în avans

Sistemul analizează milioane de dosare de sănătate şi identifică tiparele care leagă Alzheimer de alte afecţiuni.

O echipă de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) şi de la Universitatea Stanford a aplicat metode de învăţare automată la peste 5 milioane de dosare de sănătate, antrenând inteligenţa artificială pentru a identifica tiparele care leagă Alzheimer de alte afecţiuni.

Sistemul rezultat nu este perfect, dar atunci când a fost testat cu informaţiile unor persoane despre care se ştie că au dezvoltat Alzheimer mai târziu, AI a reuşit să prezică cu exactitate apariţia acestuia în 72% din cazuri - cu până la 7 ani înainte, în unele cazuri.

Puterea de predicţie a sistemului de inteligenţă artificială rezultă din capacitatea sa de a combina analizele mai multor tipuri de risc pentru a calcula probabilitatea de apariţie a bolii Alzheimer. Descoperirile ar putea să ne spună mai multe despre cauzele bolii, precum şi cine ar putea fi vulnerabil la aceasta.

"Este un prim pas spre utilizarea inteligenţei artificiale pe datele clinice de rutină, nu doar pentru a identifica riscul cât mai devreme posibil, ci şi pentru a înţelege biologia din spatele acestuia", spune bioinginerul Alice Tang, de la UCSF.

Cercetarea a fost publicată în Nature Aging.

Modelul a detectat o serie de afecţiuni care ar putea fi folosite pentru a calcula riscul de Alzheimer, inclusiv hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, deficitul de vitamina D şi depresia. Disfuncţia erectilă şi o prostată mărită au fost, de asemenea, factori semnificativi la bărbaţi, iar osteoporoza (o afecţiune a scheletului) a fost semnificativă pentru femei.

Sistemul AI este un instrument de predicţie, nu un diagnostic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici