Studiu IPSOS 2025: 86% dintre utilizatorii de ceasuri inteligente din România prezintă schimbări pozitive de comportament în ceea ce privește sănătatea

Publicat: 02 07. 2025, 14:38

Utilizarea ceasurilor inteligente crește gradul de conștientizare asupra sănătății și determină schimbări de comportament

Sondajul arată că majoritatea europenilor (78%) recunosc legătura dintre stilul de viață și starea de sănătate, demonstrând o conștientizare tot mai mare a importanței gestionării proactive a stării de bine. În rândul utilizatorilor de smartwatch-uri, 80% afirmă că și-au îmbunătățit comportamentele, influențați de informațiile despre sănătate generate de dispozitive. Monitorizarea regulată a unor indicatori esențiali le-a consolidat angajamentul față de exercițiile fizice și optimizarea somnului.

În cazul României, 86% dintre utilizatorii de ceasuri inteligente au raportat schimbări de comportament și au recunoscut legătura dintre stilul de viață și sănătate. Aproape jumătate dintre respondenții români (45%) spun că au început să facă mișcare mai des, 44% acordă o atenție sporită calității somnului, 22% au mers la un control medical în urma unor alerte primite pe ceas și doar 14% folosesc smartwatch-ul exclusiv ca accesoriu, fără a apela la funcțiile de monitorizare a sănătății și activităților fizice.

Tendințele actuale arată o transformare a comportamentului european în privința sănătății

Top 5 indicatori de sănătate considerați esențiali de către profesioniștii din domeniul medical (HCPs) pentru monitorizare sunt: tensiunea arterială, nivelul glicemiei, ritmul cardiac/pulsul, saturația oxigenului în sânge (SpO₂) și electrocardiograma (EKG).

Având în vedere accesibilitatea tot mai mare a monitorizării propriei stări de sănătate, la nivel european, cadrele medicale susțin tot mai mult utilizarea tehnologiei wearable pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților. 80% dintre medicii de familie recomandă pacienților dispozitive inteligente de monitorizare a sănătății, iar 72% dintre specialiști și-ar dori ca pacienții să fie mai proactivi în privința stării lor de sănătate și mai conștienți de simptomele la care trebuie să fie atenți.

Informațiile despre sănătatea inimii și activitatea fizică, în topul utilizării funcțiilor de monitorizare

Monitorizarea activității fizice este cea mai frecvent utilizată funcție a ceasurilor inteligente, 68% dintre utilizatori apelând zilnic la ea, ceea ce confirmă integrarea sa în rutina zilnică de sănătate. De asemenea, 78% dintre europeni declară că ating nivelul minim de activitate fizică recomandat de Organizația Mondială a Sănătății2.

Totuși, doar 41% dintre europeni își setează un obiectiv zilnic legat de numărul de pași, iar media acestui obiectiv este de aproximativ 7.000–8.000 de pași. Utilizatorii de smartwatch din România se situează ușor peste media europeană, 43% dintre aceștia stabilindu-și obiective zilnice în privința pașilor. Procentul românilor care declară că desfășoară un nivel de activitate fizică cel puțin egal cu cel recomandat este similar cu media europeană, 82% afirmând că îndeplinesc acest criteriu.

Interesul tot mai mare pentru monitorizarea sănătății inimii este în concordanță cu tendințele generale de utilizare a ceasurilor inteligente, întrucât tensiunea arterială și ritmul cardiac se numără printre cei mai importanți indicatori de sănătate.

Monitorizarea pulsului și a ritmului cardiac este una dintre cele mai utilizate și apreciate funcții de sănătate, 53% dintre europeni verificând zilnic acești parametri. Mai mult, 46% dintre respondenții studiului consideră că monitorizarea sănătății inimii reprezintă o funcție esențială pentru un smartwatch, iar 85% dintre utilizatorii europeni de ceasuri inteligente pun accent pe caracteristicile de monitorizare a sănătății atunci când aleg un astfel de dispozitiv.

Reducerea diferențelor dintre prioritățile de sănătate ale consumatorilor și ale profesioniștilor medicali

Deși profesioniștii din domeniul sănătății pun accent pe indicatori precum tensiunea arterială, nivelul glicemiei și datele EKG, consumatorii tind să acorde o importanță mai mare monitorizării somnului, a caloriilor și a nivelului de hidratare.

În ceea ce privește frecvența măsurătorilor, majoritatea cadrelor medicale recomandă pacienților să își măsoare tensiunea arterială (58%) și ritmul cardiac (53%) de cel puțin câteva ori pe săptămână.

Recomandările medicilor se aliniază în mare parte cu percepțiile consumatorilor, dar apar și diferențe notabile. Profesioniștiii din domeniul sănătății sunt în mare parte în acord cu opinia publicului cu privire la importanța anumitor indicatori. Tensiunea arterială este menționată de 76% dintre europeni ca fiind cel mai important indicator de sănătate, urmată îndeaproape de ritmul cardiac/puls. În România, tensiunea arterială rămâne o prioritate și este considerată chiar mai importantă decât media europeană, fiind menționată de 78% dintre respondenți.

Nivelul glicemiei este perceput, în medie, ca al patrulea cel mai important indicator (72%), după somn. Aici apare prima diferență majoră între ceea ce populația generală consideră important pentru sănătate și ceea ce subliniază medicii: doar 8% dintre aceștia consideră monitorizarea somnului drept o măsură esențială pentru evaluarea sănătății.

În ciuda acestui decalaj între percepția comună și recomandările profesionale, un fapt deosebit de relevant este că 93% dintre medicii chestionați au declarat că au avut deja pacienți care s-au prezentat la consultații ca urmare a unei notificări primite pe smartwatch. Acest lucru reflectă o schimbare pozitivă în atitudinea consumatorilor față de Sănătate, o viață mai conștientă și mai activ orientată spre prevenție, dar și o încredere tot mai mare în datele generate de tehnologia wearable.

Viitorul tehnologiei wearable în gestionarea sănătății

În ciuda unei rate promițătoare de adopție, jumătate din populația Europei nu deține încă un smartwatch sau un alt dispozitiv wearable, ceea ce indică un potențial semnificativ de extindere. Deși tehnologia de monitorizare a sănătății prin dispozitive purtabile a câștigat popularitate în rândul utilizatorilor activi, care își măsoară constant datele de sănătate pentru a lua decizii mai bune și pentru a-și îmbunătăți starea de bine, majoritatea persoanelor se limitează la urmărirea unor indicatori de bază. Acest lucru se întâmplă adesea din cauza lipsei de informare sau a capacităților aflate încă în evoluție ale acestor dispozitive.

„Pe măsură ce tehnologia avansează, dispozitivele moderne oferă informații tot mai precise și variate despre starea de sănătate, devenind astfel tot mai atractive, în special pentru cei care au dispozitive învechite sau nu folosesc deloc astfel de tehnologii. Inovația continuă în domeniul tehnologiei wearable a condus la introducerea de către HUAWEI a unor funcții revoluționare cu certificare medicală pentru unul dintre cei mai importanți indicatori: sănătatea inimii. Astfel, este marcată o tranziție către date de sănătate mai fiabile și mai utile, prin tehnologii avansate precum analiza Variabilității Ritmului Cardiac (HRV). Acest progres ar putea reprezenta un punct de cotitură, consolidând credibilitatea și rata de adopție atât în rândul utilizatorilor, cât și al specialiștilor din domeniul sănătății. Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, integrarea dispozitivelor wearable în gestionarea sănătății este așteptată să reducă și mai mult distanța dintre conștientizarea individuală și perspectiva medicală profesionistă”, afirmă Andreas Zimmer, Head of Product la HUAWEI.

Transformarea comportamentului legat de sănătate marchează o nouă etapă la nivel european

Tehnologia wearable redefinește modul în care europenii își gestionează sănătatea. Prin alinierea nevoilor consumatorilor cu expertiza profesioniștilor din domeniul medical, ceasurile inteligente deschid o nouă eră a stării de bine, una în care oamenii preiau un control mai activ asupra propriei sănătăți și adoptă un stil de viață bazat pe soluții tehnologice.

Peste 80% dintre utilizatorii de smartwatch din Europa au raportat îmbunătățiri ale comportamentelor legate de Sănătate. Procentul este și mai ridicat, respectiv 86%, în România și astfel aceste dispozitive devin instrumente esențiale pentru optimizarea proactivă a stării de bine.

Studiul European privind Comportamentul de Sănătate 2025 oferă dovezi clare că utilizatorii de ceasuri inteligente au un grad mai ridicat de conștientizare asupra sănătății și sunt mai activi în monitorizarea unor indicatori-cheie. Deși tehnologia wearable nu înlocuiește îngrijirea medicală de specialitate, ea joacă un rol esențial în susținerea comportamentelor proactive legate de sănătate.

Prin reducerea distanței dintre monitorizare și consultația medicală, smartwatch-urile oferă oamenilor mai multă autonomie în gestionarea propriei stări de sănătate. Pe măsură ce aceste dispozitive evoluează de la simple instrumente de colectare a datelor la surse de informații relevante și ușor de interpretat, atât utilizatorii, cât și profesioniștii din domeniul sănătății le vor considera tot mai valoroase. Cu inovațiile tehnologice în continuă expansiune, tehnologia wearable se află în fața unui moment-cheie, cu potențialul de a transforma profund modul în care ne monitorizăm și gestionăm sănătatea, iar conexiunea dintre interesul consumatorului și încrederea medicului este tot mai mare.

1 Metodologie: Datele prezentate se bazează pe un studiu online desfășurat în 8 țări: Regatul Unit, Germania, Franța, Polonia, Spania, România, Bulgaria și Turcia, în perioada 02.04 – 25.04.2025, pe un eșantion reprezentativ de aproximativ N=1000 de respondenți/țară cu vârste între 18 și 64 de ani; datele au fost ponderate în funcție de populația cu vârsta între 18 și 64 de ani din fiecare dintre țări.

Despre HUAWEI Consumer BG

Produsele și serviciile HUAWEI sunt disponibile în peste 170 de țări și sunt utilizate de o treime din populația lumii. Au fost înființate paisprezece centre de cercetare și dezvoltare în țări din întreaga lume, inclusiv Germania, Suedia, India și China. HUAWEI Consumer BG este una dintre cele trei unități de afaceri ale HUAWEI și acoperă smartphone-uri, computere și tablete, wearables și servicii cloud etc. Rețeaua globală a HUAWEI este construită pe o experiență de peste 30 de ani în industria telecomunicațiilor și este dedicată furnizării celor mai recente progrese tehnologice pentru consumatori din întreaga lume.