Prima pagină » Tehnologie » Telefonul tău te-ar putea ajuta să-ți reduci factura la electricitate. În ce interval orar scade prețul pe kWh 

Telefonul tău te-ar putea ajuta să-ți reduci factura la electricitate. În ce interval orar scade prețul pe kWh 

Ai schimba momentul în care folosești electricitatea dacă telefonul tău te-ar avertiza că prețurile vor crește mâine? Cercetările arată că mulți oameni ar face-o, iar acest lucru ar putea duce la economii semnificative și la reducerea presiunii asupra rețelei electrice.
Telefonul tău te-ar putea ajuta să-ți reduci factura la electricitate. În ce interval orar scade prețul pe kWh 

Cercetătorul Matthias Hofmann, de la compania norvegiană Statnett și Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia (NTNU), explică faptul că ajustarea consumului de energie în funcție de preț nu doar că reduce costurile, ci și ajută întreaga societate, reducând nevoia unor investiții costisitoare în modernizarea rețelei.

În Norvegia, majoritatea gospodăriilor au contracte cu prețuri dinamice, care se schimbă de la o oră la alta, iar fiecare casă are un contor inteligent care înregistrează consumul la oră. Asta înseamnă că norvegienii își pot reduce direct factura prin mutarea consumului în intervale mai ieftine din zi, scrie knowrdidge.com.

Pentru a testa reacțiile oamenilor la modificările de preț, Hofmann și echipa sa au desfășurat un experiment iarna trecută, în care au trimis mesaje text gospodăriilor participante. Mesajele avertizau despre prețuri ridicate pentru ziua următoare, menționau orele exacte și explicau câți bani ar putea fi economisiți dacă s-ar reduce consumul în acel interval. Aproximativ jumătate dintre participanți și-au ajustat comportamentul, în special atunci când economiile erau explicate clar.

Majoritatea consumatorilor nu verifică prețurile pe oră

Când prețurile la energie au explodat în Europa în 2022, din cauza reducerii aprovizionării cu gaz, Hofmann a constatat că 80% dintre gospodării au luat măsuri pentru a-și reduce consumul, confirmând că semnalele de preț clare duc la schimbări reale în comportament.

Totuși, majoritatea oamenilor nu verifică prețurile oră de oră. În schimb, fac ajustări mai ample, cum ar fi să dea mai încet încălzirea pe parcursul unei luni întregi.

Sistemele automate pot simplifica acest proces. De exemplu, proprietarii de mașini electrice cu încărcătoare inteligente au consumat cu 16% mai puțină electricitate în orele scumpe, față de doar 5% în cazul celor care nu și-au schimbat obiceiurile de încărcare. Chiar și cei care și-au modificat manual ora de încărcare au economisit.

Automatizarea are un potențial enorm, dar necesită investiții. Hofmann este de părere că furnizarea unor informații clare și practice despre opțiunile disponibile este cheia pentru a ajuta oamenii să ia decizii înțelepte.

 

În ce interval orar plătim mai puțină electricitate în România

Un orar al electricității este un simplu interval de timp, iar acesta este secretul pentru a economisi la factura de electricitate. Respectivele intervale orare, definite de companiile de electricitate, determină costul energiei pe care o consumi în diferite momente ale zilei, potrivit electricup.ro.

Companiile de electricitate cumpără energie electrică de la centralele electrice la prețuri care se modifică în fiecare oră a zilei în funcție de cerere și ofertă. Perioadele tarifare împart cele 24 de ore în trei intervale orare: orele de vârf (cu tarife mai mari), orele intermediare (cu tarife moderate) și orele de odihnă (cu tarife mai mici).

Stadiul de veghe

Perioada din afara orelor de vârf corespunde celui de-al doilea interval orar considerat drept cel mai rentabil, în general noaptea și la sfârșit de săptămână. În această perioadă, prețul pe kWh atinge cel mai scăzut nivel, ceea ce face ca aceasta să fie perioada ideală pentru a desfășura activități cu un consum ridicat de energie electrică, cum ar fi utilizarea aparatelor electrice sau reîncărcarea vehiculelor electrice.

Perioadă intermediară

În perioada intermediară, găsim un interval de preț mediu. Aceasta acoperă câteva ore dimineața, după-amiaza și seara în zilele lucrătoare. Deși costurile sunt mai mici decât în perioada de vârf, este esențial să se ia în considerare gestionarea eficientă a consumului de energie electrică pentru a optimiza economiile.

Referințele orare pentru această categorie sunt:

  • 08:00-10:00
  • 14:00-18:00
  • 22:00-00:00

Perioada de vârf

Orele de vârf reprezintă perioadele în care cererea de energie este cea mai mare și, prin urmare, au cel mai mare preț pe kWh. În mod normal, aceste ore coincid cu cele de lucru și cu cele mai aglomerate momente ale zilei. În această perioadă trebuie să se acorde o atenție deosebită utilizării aparatelor electrice și a dispozitivelor cu consum ridicat, încercând să evite să se producă o supraîncărcare.

Referințele orare pentru această categorie sunt:

  • 10.00 – 14.00
  • 18.00 – 22.00.