BioNTech critică eşecul UE de a comanda suficiente doze de vaccin împotriva COVID-19: „Cu siguranţă lucrurile nu au mers la fel de repede şi uşor ca în alte ţări”

  • BioNtech critică eşecul UE de a comanda mai multe doze din vaccinul său împotriva coronavirusului, spunând că acum concurează cu partenerul american, Pfizer, pentru a spori producţia pe fondul temerilor unui „decalaj” european lăsat de lipsa altor vaccinuri aprobate.
  • Vaccinul Pfizer / BioNTech a fost primul care a fost aprobat de UE la sfârşitul lunii trecute, după ce a fost aprobat de Marea Britanie, Canada şi SUA.
  • De atunci, Marea Britanie, Canada şi SUA şi alte ţări au aprobat vaccinul Moderna sau pe cel produs de Oxford / AstraZeneca, lăsând UE în urmă, reltează The Guardian.
6466 afișări
Imaginea articolului BioNTech critică eşecul UE de a comanda suficiente doze de vaccin împotriva COVID-19: „Cu siguranţă lucrurile nu au mers la fel de repede şi uşor ca în alte ţări”

BioNTech critică eşecul UE de a comanda suficiente doze de vaccin împotriva COVID-19: „Cu siguranţă lucrurile nu au mers la fel de repede şi uşor ca în alte ţări”

Odată cu creşterea criticilor cu privire la ritmul lent al programului de vaccinare al UE, Uğur Şahin, şeful companiei germane de biotehnologie, a declarat pentru Der Spiegel că procesul prin care au fost comandate vaccinuri în Europa „cu siguranţă nu a mers la fel de repede şi uşor ca în alte ţări”.

Şahin, care a fondat BioNtech împreună cu soţia sa, Özlem Türeci, a declarat că situaţia nu este „roz”, deoarece UE a presupus în mod greşit că mai multe vaccinuri diferite vor fi gata deodată, aşa că a făcut comenzi de la producători diferiţi.

"Presupunerea a fost că multe alte companii vor veni cu vaccinurile lor", a spus Şahin.

Türeci a declarat publicaţiei Der Spiegel că UE a presupus că va fi „un coş cu diferiţi furnizori” din care să aleagă. „O astfel de abordare are sens. Dar, la un moment dat, a devenit clar că mulţi nu vor putea livra atât de repede".

SUA au comandat 600 milioane doze de vaccin BioNTech / Pfizer în iulie, în timp ce UE a aşteptat până în noiembrie pentru a comanda jumătate din număr. Şahin a spus că firmele lucrează acum la un plan pentru a creşte producţia cu scopul de a „umple gaura cauzată de lipsa altor vaccinuri aprobate”.

El a spus că BioNTech îşi propune să pună în funcţiune o nouă fabrică de producţie în Marburg, Germania, în februarie, „mult mai devreme decât era planificat”. Ar trebui să poată produce 250 milioane de doze în prima jumătate a anului 2021.

Tureci a declarat că firma a semnat, de asemenea, acorduri cu alte cinci companii farmaceutice din Europa pentru a creşte producţia şi negociază cu altele. "Până la sfârşitul lunii ianuarie ar trebui să avem claritate cu privire la cât de mult putem produce", a spus Şahin.

Vaccinul Moderna ar putea fi aprobat pe 6 ianuarie de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care se află sub presiune pentru a aproba rapid şi vaccinul Oxford, care a fost aprobat săptămâna aceasta de Marea Britanie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici