Spitalul din Codogno, unde a fost internat „pacientul 1” din Italia, a redeschis secţia COVID. „Suntem foarte obosiţi”

  • Spitalul din Codogno, unde a fost internat „pacientul 1” din Italia, a fost nevoit să îşi redeschidă secţia COVID.
  • „Suntem foarte obosiţi. Şi totuşi, iată-ne aici: un nou val, noi paturi. Iar o luăm de la capăt”, spune un doctor.
  • Singurii doi bolnavi în stare gravă sunt nevaccinaţi.
325 afișări
Imaginea articolului Spitalul din Codogno, unde a fost internat „pacientul 1” din Italia, a redeschis secţia COVID. „Suntem foarte obosiţi”

Spitalul din Codogno, unde a fost internat „pacientul 1” din Italia, a redeschis secţia COVID. „Suntem foarte obosiţi”

Acelaşi pneumolog ca la „pacientul numărul 1”. Au trecut aproape doi ani, iar doctorul Francesco Tursi este din nou responsabil de noua secţie COVID de la spitalul Codogno, scrie La Stampa.

„Am sperat să scăpăm, sincer. Cu toţii trebuia să depăşim pandemia, să ne gândim la altceva. Suntem foarte obosiţi. Şi totuşi, iată-ne aici: un nou val, noi paturi. Iar o luăm de la capăt, asta e realitatea. Dar noua secţie din ianuarie seamănă doar cu numele cu cea pe care am deschis-o în martie 2020, după descoperirea primului caz. Şi noi ne-am schimbat mult de atunci, în acele zile eram efectiv panicaţi, nu ştiam ce să facem. Acum avem vaccinuri şi tratamente eficiente, pacienţii sunt mai puţin grav şi reacţionează mai bine", spune Francesco Tursi.

Secţia COVID fusese închisă în aprilie anul trecut, pentru că nu mai existau cazuri. „Spital COVID-free" - titra atunci presa. Acum, din cei 14 pacienţi internaţi, toţi sunt vaccinaţi cu cel puţin două doze, iar unii cu trei, toţi au vârste cuprinse între 50 şi 95 de ani, toţi sunt deja marcaţi de alte boli, însă toţi sunt în stare bună. Singurii doi pacienţi internaţi în secţia de terapie intensivă, adică singurii doi care au avut nevoie de oxigen, sunt antivaccinişti şi fără alte boli.

De luni, toate rudele au interdicţie de a vizita spitalul. Nu doar cele ale pacienţilor COVID. Au fost amânate şi intervenţiile care nu sunt urgente.

În noua secţie se difuzează o melodie a lui Vasco Rossi, iar o asistentă îşi dă jos salopeta albă şi o înfăşoară într-un sac de gunoi negru. Nu există panică, nervozitate sau teroare. Există, în schimb, pe lângă epuizare, o nouă stare. Directorul general Salvatore Gioia spune: „pacienţii trebuie să fie menţinuţi în bună dispoziţie. Trebuie să ai răbdare, este un virus viclean. Dar încet-încet îl ţinem sub control. Invitaţia mea pentru toată lumea este una singură: mergeţi şi vă vaccinaţi. Pentru că ceea ce vedem aici este că vaccinul protejează bine, pacienţii vaccinaţi au nevoie de mai puţine îngrijiri intensive, se recuperează mai repede. Trebuie să recunosc că simt un pic de furie la gândul că un pacient nevaccinat ia locul altcuiva care are nevoie de îngrijire”.

„Este al patrulea nostru război punic", spune cu amărăciune un alt director, Paolo Bernocchi. Patru valuri. Dar nimeni nu uită cazul lui Mattia Maestri, 38 de ani, febră mare şi pneumonie, zile întregi petrecute pe aparate respiratorii, intubat, pacientul italian numărul 1.

„La început a fost internat la urgenţe. Au fost zile răvăşitoare. Când a izbucnit chestia asta, îmi amintesc că făceam şedinţe în care notam cu pixul numele persoanelor pozitive. Acum ne confruntăm cu o boală mai puţin devastatoare, ar trebui să atingem vârful în două sau trei săptămâni. Avem încredere că valul va coborî la fel de repede cum a urcat”, spune Bernocchi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
codogno,
secţie,
covid

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici