Ben Bradlee, directorul editorial al Washington Post în timpul scandalului Watergate, a murit

Ben Bradlee, fost director editorial al ziarului american Washington Post, care a coordonat relatările ce au dus la demisia preşedintelui american Richard Nixon, a murit marţi, în locuinţa sa din Washington, la vârsta de 93 de ani.

123 afișări
Imaginea articolului Ben Bradlee, directorul editorial al Washington Post în timpul scandalului Watergate, a murit

Ben Bradlee, directorul editorial al Washington Post în timpul scandalului Watergate, a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ben Bradlee a fost director editorial al publicaţiei americane Washington Post timp de 26 de ani, perioadă în care cotidianul a câştigat 17 premii Pulitzer şi a cunoscut o dublare a audienţei. Bradlee a fost recunoscut de colegi şi concurenţă drept un simbol al jurnalismului american, potrivit theguardian.co.uk.

Implicarea sa în relatările din cadrul investigaţiei privind spargerea dată în clădirea Watergate, un scandal ce avea să ducă, în august 1974, la demisia preşedintelui american Richard Nixon, a fost cea mai memorabilă reuşită a sa în mesajele care au urmat anunţului decesului.

Preşedintele american Barack Obama l-a numit "un adevărat jurnalist", care "a spus lucrurile ce trebuia să fie spuse" şi "a transformat Washington Post într-unul dintre cele mai bune ziare ale ţării".

"Pentru Benjamin Bradlee, jurnalismul a fost mai mult decât o profesie, a fost un bun public vital democraţiei. Standardele sale privind relatarea onestă, obiectivă, meticuloasă a faptelor i-au încurajat pe atâţia alţii să aleagă această profesie", a spus Obama.

Bob Woodward şi Carl Bernstein, cei doi reporteri care au realizat ancheta în scandalul Watergate, au dat publicităţii o declaraţie comună, omagiind căutarea neobosită pentru adevăr şi "necesitatea acestui demers" al lui Bradlee.

"Ben a fost un prieten adevărat şi un lider genial în jurnalism. A avut curajul unei armate. Ben a avut capacitatea de a înţelege intuitiv istoria profesiei noastre, impactul formator pe care aceasta l-a avut asupra lui şi asupra noastră, a tuturor. Dar a fost în mod clar neîngrădit de asta. A fost un om original care şi-a creat singur drumul. L-am iubit mult şi nu va fi niciodată uitat sau înlocuit în vieţile noastre", au spus cei doi reporteri ai Washington Post.

Martin Baron, actualul director editorial al ziarului american, a subliniat influenţa incredibilă şi marcantă pe care a Bradlee a avut-o asupra istoriei şi profesiei de jurnalist.

Ben Bradlee a murit marţi, în casa sa din Washington. Potrivit soţiei sale, Sally Quinn, Bradlee a fost internat într-un azil, din cauza stării de sănătate precare şi a bolii Alzheimer de care suferea de mai mulţi ani.

În 2013, Bradlee a primit distincţia Medal of Freedom ("Medalia Libertăţii", n.r.) din partea preşedintelui SUA Barack Obama, care a spus, atunci, că "pasiunea acestuia pentru acurateţe şi descoperirea adevărului continuă să fie standardul în jurnalism".

Un moment dificil al perioadei în care Bradlee a condus ziarul Washington Post a fost în 1981, când publicaţia a obţinut un premiu Pulitzer pentru un articol despre un copil de opt ani dependent de heroină. Reportajul s-a dovedit a fi însă fabricat de reporteriţa Janet Cooke, iar ziarul a fost nevoit să înapoieze distincţia.

Bradlee a rămas fidel publicaţiei în toate perioadele sale. În 2010 a apărut într-o reclamă pentru versiunea optimizată pentru iPad a ziarului, care făcea referire, cu umor, la reputaţia sa.

Ben Bradlee s-a născut la Boston, într-o familie cu o istorie de 300 de ani în statul american Massachusetts. După cel de-Al Doilea Război Mondial, a lucrat la un ziar din New Hampshire, dar momentul care avea să declanşeze cariera în jurnalism a fost în 1948, când s-a angajat ca reporter la Washington Post. Bradlee s-a împrietenit cu unul dintre publisherii ziarului, Phil Graham, care avea relaţii în zona serviciilor secrete.

În 1951, Graham i-a oferit un post la ambasada americană din Paris, iar, în anul următor, s-a alăturat biroului de propagandă. În 1953 a devenit corespondent pentru afaceri externe al Newsweek, publicaţia intrată mai târziu în proprietatea Washington Post. Bradlee a revenit în capitala SUA lucrând la Newsweek, apoi s-a întors la Washington Post şi a devenit director editorial al ziarului în 1965.

În 1971, jurnalistul a urmat exemplul ziarului New York Times şi a publicat documente ale Pentagonului, o istorie secretă a războiului din Vietnam şi informaţii legate de implicarea ruşinoasă a Statelor Unite în diverse evenimente. Casa Albă a încercat să blocheze publicarea informaţiilor, dar Curtea Supremă a Statelor Unite a decis contrariul.

Ben Bradlee a scris două cărţi despre preşedintele american John F. Kennedy, cu care a fost prieten, precum şi o autobiografie, "A good life", publicată în 1995.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici