Video COOLTURA de WEEKEND VIDEO. Politicianul român, personaj etern de teatru. Mioritza protestatară

În weekend se joacă teatru. Piesele "Mioritza" şi "Once Upon" la Teatru Luni, "Politik.on" de Radu Iacoban la Point şi spectacolul SF "Kepler - 438b" la Teatrul Odeon. Piesele sunt despre politica din România, despre distopie şi mitologie, în poporul în care tragedia şi comedia ne-au ţinut cununa.

204 afișări

TEATRU "Mioritza", Teatrul Luni de la Green Hours, vineri

Balada face parte din "Tristory", trilogia emoţiilor tradiţional închipuite. E o mioriţă upgradată, care răstoarnă mitul oii laie-bucălaie. Iată un pasaj din Mioriţa reloaded: "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, într-o zi cu soare, deşi nici măcar nu mai contează cum era, Dumnezeu a vrut să-i facă o glumă baciului moldovean şi să-l facă jertfa poporului său. Doar că Mioritza noastră nu s-a resemnat, s-a uitat stânga dreapta, a analizat toate posibilităţile şi şi-a băgat coada stufoasă în treburile prea înalte. Panică în ceruri! Despre mituri, laitmotive şi moarte într-o oră şi ceva de: cum-ar-fi-dac-ar-fi-Dumnezeu-un-pic-mai-om..."

Izvod: inspirat de Mioritza şi scris de Daniel Chirilă

Pagina de Facebook a evenimentului: 

TEATRU "Politikon.On" de Radu Iacoban, Point, sâmbătă

 

O comedie cu nuanţe absurde despre faţa nevăzută a alegerilor. Un şef de campanie cu un istoric profesional tumultuos este angajat să pregătească un proaspăt candidat la primărie. Sub acest pretext, Radu Iacoban dezvăluie o lume grotescă, în care marketingul şi manipularea sunt armele principale în jocurile de putere. Spectacolul ne face să ne întrebăm cât de relevant este sistemul democratic de vot, cât de mult pot fi manipulaţi cetăţenii şi cine deţine în mod real puterea.

"Pornind de la arhitectura inedită a spaţiului de la Point, am încercat împreună cu actorii "să încarnez" o ante-camer[ grotescă a lumii politice. În acest spaţiu am concentrat grotescul, ridicolul şi falsitatea mediului politic, în încercarea de a reaminti publicului că în spatele zâmbetului şi siguranţei pe care o afişează cei aleşi, există multă ipocrizie. Nu e un spectacol de poveste, deoarece e împânzit de elemente recognoscibile, e mai degrabă o maşină de fum care, în loc să te ameţească, încearcă să îţi trezească simţurile."(Radu Iacoban, regizor şi dramaturg)

Pagina de Facebook a evenimentului: .

CONCERT Alma Negra, Control, sâmbătă

Made in Cabo Verde, Dario Rosa şi Dersu Figueira au o abordare pan-globală asupra muzicii de dans, în care rădacinile tradiţionale integrează organic muzica electronică. Baza stilului lor compresiv, cosmic tropical, constă în îmbinarea percuţiilor brute şi a synth-urilor nebune (funana, maloya, gwo ka) de carnaval insular cu permutaţie de club afro house şi techno. Orientarea lor creativă lasă deoparte soluţiile facile şi da nastere unei muzici tradiţionale moderne, by default originală.

Fie ca producători sau DJ, cei doi formează colectivul Alma Negra (Basel) împreună cu Diego Figueira & Miajica, şi au release-uri la Sofrito, Basic Fingers, Highlife sau Hot Casa. Nuanţa europeană de diggeri încercaţi în acest melting pot de ritmuri, stiluri şi skill-uri intervine în doze subtile ce insinuează fluent influenţe orientale, latin jazz, funk & soul, muzică braziliana, cubaneză şi africană într-un sound electronic brut, vital şi euforizant.

Alma Negra livrează prin seri de club, producţii proprii, edit-uri şi mix-uri, o muzică de dans actuală - irezistibilă şi energică, susţinută şi promovată imediat de nume ca Nightmares on Wax, Gilles Peterson, Ben UFO, Osunlade, Jermey Sole, Axel Boman, Joy Orbison, Acid Pauli, Tim Sweeney, Four Tet. Set-uriile lor organice transcend prin personalitate limitele unei seri tribale obişnuite, confirmând că Alma Negra sunt combo-ul tropical al momentului.

Pagina de Facebook a evenimentului: .

TEATRU Kepler - 438b, Teatrul Odeon, duminică

Acţiunea din Kepler-438b are loc într-un timp nedeterminat din viitor, la sediul Naţiunilor Unite din New York, unde reprezentanţi ai Republicii Malvati, al cărei teritoriu aproape că a dispărut din cauza schimbărilor climatice, le cer statelor membre o insulă pentru a-şi clădi o nouă ţară. Împletind comedia, melodrama, analiza politică şi mitologia, piesa povesteşte aventurile preşedintelui şi ale delegaţiei sale diplomatice, care se confruntă cu situaţii suprarealiste pe măsură ce întâlnesc delegaţi ai diverselor naţiuni în încercarea de a-şi asigura un viitor ca popor şi ca familie.

Pagina de Facebook a evenimentului.

TEATRU "Once Upon", Teatrul Luni de la Green Hours, duminică

Cântece despre copilăria furată un fel de povestea Cuminţeniei Pământulu' trăită de Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraş, Tiberiu Enache, Ovidiu Cosovanu şi Daniel Chirilă.

... avem în faţa noastră o fată a zilelor noastre. Hadika, Pitica, Julita, spuneţi-i cum vreţi... cert e că în spectacolul ăsta nu se moare... o fată cu pitici pe creier ca toţi oameni care au pitici pe creier, deşi toţi oamenii au pitici pe creier, în minte şi în suflet...

Spectacolul face parte tot din trilogia emoţiilor tradiţional neînchipuite "Tristory". O poveste (Mălăieş în Călcăieş), un basm (Once Upon) şi-o baladă (Mioritza) trecute şi filtrate prin câţiva oameni născuţi pe aceeaşi lungime de undă, într-un popor în care tristeţea şi bucuria s-au iubit întotdeauna.

Pagina de Facebook a evenimentului: .

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici