Google ar putea ieşi de pe piaţa din China pe 10 aprilie

Google va opri operaţiunile din China după câteva luni de negocieri cu autorităţile chineze, publicaţia China Business News anunţând că gigantul american va părăsi China pe 10 aprilie, informează Mashable.

60 afișări
Imaginea articolului Google ar putea ieşi de pe piaţa din China pe 10 aprilie

Google ar putea ieşi de pe piaţa din China pe 10 aprilie

Publicaţia chineză citează ca sursă un angajat al Google China, dar informaţia nu a fost confirmată încă de reprezentanţii companiei americane. Potrivit acestuia, compania a dat angajaţilor două opţiuni, după închiderea portalului din China: fie să lucreze pentru filiala din Statele Unite, fie pentru operaţiunile companiei din zona Asia Pacific.

Informaţia confirmă ipoteza conform căreia Google va închide toate operaţiunile din China şi nu doar motorul de căutare, cum se specula anterior.

În ambele cazuri, dacă Google se retrage, va trece mult timp până va reveni. Potrivit fostului director financiar al Google pe regiunea Asia Pacific, Peter Lui, anunţul public al plecării Google "a ars punţile şi brandul Google în China. Sub nicio formă Google nu se mai întoarce".

La începutul săptămânii, Guvernul chinez a avertizat Google că ar trebui să respecte legislaţia locală chiar dacă decide să îşi închidă operaţiunile pe această piaţă, din cauza cenzurii şi a atacurilor informatice.

Investitorii au început deja să vândă acţiunile pe care le deţineau în cadrul Google, mai mulţi experţi considerând o certitudine retragerea companiei americane din China, la două luni după ce a anunţat că nu va mai tolera cenzura impusă de guvernul local.

Pe de altă parte, guvernul de la Beijing a ţinut să amintească reprezentanţilor Google că nu agreează presiunile. Un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Comerţului a declarat, marţi, că Google ar trebui să se supună legilor, chiar dacă decide să îşi închidă operaţiunile din China.

"Când au intrat pe piaţa chineză, în 2007, le-a fost specificat în mod clar că trebuie să respecte legile chineze. Sperăm că Google, chiar dacă rămâne pe piaţa din China sau dacă se retrage, va respecta legile chineze", a declarat purtătorul de cuvânt.

"Chiar dacă îşi închide operaţiunile, procesul ar trebui să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia chineză", a mai spus el.

Legislaţia chineză prevede ca ministerul Comerţului să fie informat de către companiile străine despre planurile de retragere de pe piaţă.

Eric Schmidt, CEO al companiei, a declarat, săptămâna trecută, că speră să anunţe curând rezultatele discuţiilor cu oficialii chinezi despre posibilitatea de a le oferi celor 384 de milioane de internauţi din China rezultate necenzurate ale căutărilor online.

Mulţi experţi de pe piaţa media sunt de părere că Partidul Comunist Chinez nu va face un compromis în ceea ce priveşte cenzura. Potrivit Financial Times, discuţiile dintre Google şi guvernul chinez au ajuns într-un impas şi compania americană este sigură în proporţie de "99,9%" că va închide motorul Google.cn.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat, luni, că discuţiile cu oficialii chinezi nu s-au încheiat, dar a specificat că grupul american este hotărât să nu mai accepte cenzura.

Operatorii de servicii de internet sunt obligaţi să cenzureze cuvinte şi imagini pe care Partidul Comunist le consideră inacceptabile.

Platforme foarte populare la nivel internaţional, precum Facebook, Twitter şi YouTube, sunt blocate în China, unde autorităţile folosesc un filtru ce nu le permite utilizatorilor să acceseze conţinuturi interzise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici