Video La Târgul de carte Gaudeamus a fost expusă "Mama Cărţilor". INTERVIU cu profesorul universitar Ion Bănşoiu, directorul general al editurii Paideia

Într-o lume care îşi întoarce faţa de la carte, profesorul universitar Ion Bănşoiu, directorul general al editurii Paideia, a construit, la propriu, o carte uriaşă, pe care a botezat-o "Mama Cărţilor".

1188 afișări

Imprimată pe hârtie manuală fabricată artizanal de editură într-un laborator alchimic de la marginea Bucureştiului, bogat ilustrată cu garvuri ce reproduc fidel originalul, , "Mama Cărţilor", a luat naştere pornind de la o "sugestie" pe care profesorul Bănşoiu a găsit-o în conferinţele susţinute de Jorge Luis Borges, în anii 70, la Buenos Aires.

La "sugestia" scriitorului argentinian, "Mama Cărţilor" conţine capitole din Divina comedia, 1001 de nopţi, Don Quijote, Decameronul, Povestea prinţului Siddharta, Caballa.

"A durat destul de mult timp până s-a conturat ideea unei cărţi imense care să arate ca o «Mamă» a cărţilor şi să simbolizeze trecerea la modernitate, sub sugestia comentariilor borgesiene. Această carte s-a făcut. Am fost cuprins ca de o febră cât a durat construcţia ei; având această febră m-am gândit la «Mama cărţilor» ca la personajul unei alegorii, ca la cineva care îşi caută locul într-o lume în care documentele, gândurile, imaginile trec ca undele printre oameni şi se opresc la ei când aceştia le fac un semn, şi pleacă de lângă ei la un alt semn; m-am gândit şi la faptul că aceste semne devin rare când e vorba de lucruri de genul marilor opere ale unei umanităţi trecute, fără unde şi semnalizări. Acest personaj alegoric ar putea arbitra situaţia pe care o generează această părăsire, a faptului că oamenii şi-au luat privirea de la ele, sub puterea undelor digitale; ea ar putea să-şi regizeze dispariţia pentru ca oamenii să înţeleagă o tragedie şi un sacrificiu de care nu sunt încă deplin conştienţi" , spune profesorul Bănşoiu.

Mama Cărţilor este expusă la Târgul de carte Gaudeamus, care are loc, până duminică, la Bucureşti, Pavilionul central Romexpo.

Intenţia profesorului Bănşoiu este ca această carte să se constituie într-un strigat de atenţie, în condiţiile în care oamenii îşi întorc privirea de la carte.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici