OUG - Legea audiovizualului: Amenzile posturilor TV, neexecutorii dacă sunt contestate în justiţie

Amenzile aplicate de CNA posturilor de televiziune şi radio nu mai trebuie plătite imediat, dacă sunt atacate în instanţă în 15 zile de la comunicarea lor, ele fiind suspendate până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile, potrivit OUG de modificare a Legii audiovizualului.

207 afișări
Imaginea articolului OUG - Legea audiovizualului: Amenzile posturilor TV, neexecutorii dacă sunt contestate în justiţie

OUG - Legea audiovizualului: Amenzile posturilor TV, neexecutorii dacă sunt contestate în justiţie (Imagine: Shutterstock)

Ordonanţa de modificare a Legii audiovizualului numărul 504 din 11 iulie 2002, adoptată marţi de Guvern, aduce modificări în privinţa regimului amenzilor aplicate de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) posturilor de televiziune şi radio.

Astfel, potrivit OUG, deciziile de sancţionare aplicate de CNA unor posturi TV şi radio, pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului, "pot fi atacate direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare; introducerea la instanţa judecătorească a contestaţiei privind decizia de sancţionare suspendă de drept efectele acesteia".

De asemenea, OUG prevede că "introducerea la instanţa judecătorească a contestaţiei suspendă de drept executarea până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile".

Până în prezent, potrivit Legii audiovizualului, deciziile de sancţionare adoptate de Consiliu îşi produceau efectele de la data comunicării. Deciziile de sancţionare a unor posturi de televiziune şi radio emise de CNA puteau fi atacate direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare, însă termenul de 15 zile nu suspenda de drept efectele acestora.

Amenzile aplicate de CNA merg la bugetul de stat. În anul 2011, numai 25% din deciziile de sancţionare aplicate de CNA pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului au fost atacate în instanţă, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai Consiliului.

Guvernul a modificat, marţi, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea audiovizualului, unul dintre obiective fiind, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, "combaterea corupţiei şi a sistemelor subterane" de achiziţionare a spaţiului media prin practici netransparente şi anticoncurenţiale. Alte obiective enunţate în expunerea de motive a OUG, sunt stimularea dezvoltării economiei, inclusiv dezvoltarea pieţei audiovizuale din România, prin încurajarea producţiei locale de televiziune, precum şi protejarea interesului consumatorilor. Alte argumente se referă la necesitatea stabilirii unor reguli clare de acces al titularilor la deţinerea unei licenţe audiovizuale, "eliminând agenţii economici care înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat" şi la necesitatea stabilirii unor reglementări pentru serviciile media audiovizuale, care să permită sectorului audiovizual să realizeze schimbările necesare pentru a se adapta la evoluţia pieţei.

Ordonanţa a provocat reacţii critice din partea preşedintelui CNA Răsvan Popescu, a International Advertising Association România şi a Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat, marţi, că Ordonanţa adoptată de Guvern pentru modificarea Legii audiovizualului ţine cont de unele observaţii făcute de CNA, existând însă şi aspecte asupra cărora se mai poate reflecta atunci când Ordonanţa va fi dezbătută în Parlament.

IAA România spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului "este de natură să afecteze în mod negativ funcţionarea normală şi competitivă a industriei de marketing, media şi comunicare", cerând Guvernului consultări pe acest document.

Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) îşi exprimă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, nemulţumirea faţă de decizia Guvernului de a aproba ordonanţa de urgenţă (OUG) care modifică Legea audiovizualului nr. 504/2002.

"Suntem consternaţi că ordonanţa de urgenţă a trecut într-o manieră netransparentă, în timpul şedinţei de guvern de marţi", a declarat Radu Florescu, preşedinte al Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici