Regizorul Bobby Păunescu, premiat la East End Film Festival de la Londra

Regizorul Bobby Păunescu a primit premiul pentru cel mai bun debut internaţional la Festivalul de Film East End din Londra (22 - 30 aprilie), pentru lungmetrajul "Francesca", informează Institutul Cultural Român din Londra.

122 afișări
Imaginea articolului Regizorul Bobby Păunescu, premiat la East End Film Festival de la Londra

Regizorul Bobby Păunescu, premiat la East End Film Festival de la Londra (Imagine: Andrei_Pungovschi/Mediafax Foto)

La numai câteva zile de la proiecţia lungmetrajului său de debut, "Francesca", la Festivalul de Film East End, urmată de un dialog cu publicul britanic, Bobby Păunescu s-a întors la Londra pentru a primi unul dintre cele şase premii ale evenimentului, acordat celui mai bun debut internaţional.

Festivitatea de premiere, la care au participat celebrităţi britanice şi cineaşti internaţionali, a avut loc vineri, la Galeria Whitechapel, una dintre cele mai prestigioase galerii de artă britanice şi, probabil, instituţia cea mai cunoscută a East End-ului londonez.

Regizorul român a declarat că este onorat că juriul a ales câştigător filmul "Francesca" şi că acest lucru este încă o dovadă a recunoaşterii internaţionale de care se bucură filmul românesc în ultimii ani.

Membrii juriului - Riina Sporring Zachariassen, director al Festivalului de film de la Copenhaga, Jason Wood, director de programe la Curzon Cinemas din Marea Britanie, şi cineastul britanic Andrew Kotting - au avut de ales câştigătorul dintre zece producţii internaţionale nominalizate, din Franţa, SUA, Canada, Austria, Iran, Polonia, Ungaria şi Estonia.

Bobby Păunescu a devenit astfel regizor-în-rezidenţă al festivalului din 2011, urmând ca, anul viitor, programul să aibă un focus pe cinematografia română.

Filmul "Francesca", produs de Anca Puiu, Cristi Puiu şi Bobby Păunescu, cu Monica Bârlădeanu în rolul titular, spune povestea unei educatoare care decide să emigreze în Italia, pentru a avea o viaţă mai bună. Ea reuşeşte să obţină o slujbă lângă Milano, îi convinge pe părinţii săi să o susţină, iar iubitul ei o va urma în Italia.

Lucrurile devin din ce în ce mai complicate, deoarece se dovedeşte că iubitul Francescăi are necazuri legate de un împrumut pe care nu l-a putut returna.

Din distribuţie, alături de Monica Bârlădeanu, fac parte, printre alţii, Doru Boguţă, Luminiţa Gheorghiu, Teodor Corban, Doru Ana, Mihai Dorobanţu, Dana Dogaru.

Filmările au avut loc în iulie - august 2008, iar postproducţia a fost finalizată în aprilie 2009. Filmul "Francesca" a stârnit controverse în Italia, după ce a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneţia, în septembrie 2009. Prima proiecţie a peliculei a stârnit protestele deputatei Alessandra Mussolini, care a cerut interzicerea filmului în Peninsulă, pentru că ar conţine insulte la adresa ei. În final, justiţia italiană a decis în favoarea realizatorilor români.

"Francesca" a primit premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la cea de-a 47-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Gijon (19 - 28 noiembrie 2009). În plus, filmul a câştigat, la începutul lui noiembrie 2009, trei premii la Bursa Silk Road Film Festival din Turcia: pentru cel mai bun regizor, cea mai bună actriţă - Monica Bârlădeanu şi FIPRESCI. Pelicula a mai fost prezentată, în februarie, la Festivalul Internaţional Jameson de la Dublin, ce reuneşte o selecţie a celor mai apreciate filme din circuitul festivalurilor şi este cel mai important şi mai mare eveniment din Irlanda dedicat artei cinematografice, şi în martie la Belfast, cu ocazia inaugurării oficiale a Consulatului Onorific al României în Irlanda de Nord.

Festivalul Internaţional de Film East End, inaugurat în anul 2001, este un omagiu adus creativităţii alternative şi contestatare pe care o întrupează cartierul East End, scena legendară a revoluţiilor muzicale şi artistice ale anilor şaizeci şi şaptezeci. Prin selecţia iconoclastă, dar abundentă şi atmosfera convivială, festivalul şi-a creat o identitate distictă, recunoscută la nivel internaţional şi a devenit un eveniment cultural din ce în ce mai important pe harta culturală londoneză. Cele şase premii se acordă pentru cel mai bun scurtmetraj britanic, cel mai bun scurtmetraj - premiul publicului, cel mai bun film de debut britanic, cel mai bun documentar, cea mai bună coloană sonoră şi cel mai bun film de debut internaţional.

Aflat la cea de-a zecea ediţie, festivalul East End a inclus peste 50 de lungmetraje, 700 de scurtmetraje, precum şi evenimente speciale: ateliere de lucru, întâlniri cu cineaşti, concerte şi expoziţii.

Institutul Cultural Român de la Londra a sprijinit proiecţia filmului "Francesca" la Festivalul de Film East End din Londra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici