SCANDALUL de la Operă: Ministerul Culturii se implică în soluţionarea problemelor. Corpul de Control al Primului Ministru analizează în continuare situaţia

Ministrul Culturii, Corina Şuteu,a anunţat luni seară într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că în următoarele luni, directorul interimar al ONB, Beatrice Rancea, prin sprijinul ministerului de resort, va iniţia o serie de măsuri pentru soluţionarea problemele administrative ale instituţiei.

442 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL de la Operă: Ministerul Culturii se implică în soluţionarea problemelor. Corpul de Control al Primului Ministru analizează în continuare situaţia

SCANDALUL de la Operă: Ministerul Culturii se implică în soluţionarea problemelor. Corpul de Control al Primului Ministru analizează în continuare situaţia

Într-un mesaj de informare postat pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook, referitor la situaţia de la Opera Naţională din Bucureşti, Ministrul Culturii reia în discuţie situaţia Operei Naţionale Bucureşti, amintind principalele probleme cu care se confruntă instituţia de cultură.

Astfel, Ministerul Culturii a prezentat o actualizare a situaţiei de la Opera Naţională din Bucureşti amintind că pe 25 mai, Beatrice Rancea a fost numită manager interimar al Operei din Bucureşti, iar în cele trei săptămâni de mandat au fost luate o serie de măsuri care se impuneau pentru buna funcţionare a instituţiei. Potrivit Corinei Şuteu, „situaţia Operei ilustrează o gravă discrepanţă între realitatea artistică şi realitatea administrativă a instituţiilor de cultură din România.”

Printre problemele grave enumerate de Ministrul Culturii se numără o serie de suspiciuni „privind legalitatea contractului pentru construcţia Sălii Operetei din Bucureşti (bdul Octavian Goga nr.1). Sala de spectacol inaugurată în ianuarie 2015 nu are proces de recepţie, în condiţiile în care construcţia are statut de şantier, clădirea neavând avize şi nici autorizaţii de funcţionare. Totodată, lucrările de la Operă nu sunt finalizate. În acest moment sunt studiate variantele de soluţionare a acestor probleme.”

O altă chestiune amintită de Corina Şuteu ţine de colaborarea balerinului şi coregrafului Johan Kobborg, dar şi a balerinei Alina Cojocaru cu Opera Naţională, la propunerea managerului ONB, Beatrice Rancea, precizând că „condiţiile acestei colaborări trebuie să ţină cont de o contractualizare conformă cu legislaţia în vigoare. Deocamdată această negociere este în impas. Din punctul de vedere al Operei Naţionale dialogul rămâne deschis.”

În plus, o altă preocupare a Ministerului Culturii este legată de separarea prin Hotărâre de Guvern a Operei de Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian” „fie prin reorganizarea instituţiei prin preluarea personalului în urma unui concurs, fie prin preluarea directă a personalului pe funcţii echivalente. Este nevoie de o analiză atentă şi riguroasă în urma căreia Ministerul Culturii îşi va asuma una dintre variante în consultare cu partenerii sociali, managerul interimar şi ceilalţi parteneri instituţionali implicaţi.”

Corpul de Control al Primului Ministru analizează în continuare situaţia de la Operă şi îşi va definitiva un raport în următoarele luni.

„În decursul următoarelor luni, doamna Beatrice Rancea va fi acompaniată de asistenţa Ministerului Culturii pentru a putea soluţiona problemele de ordin administrativ ale instituţiei. Ministerul Culturii îşi reafirmă încrederea în deciziile pe care managerul interimar le va lua pentru a reabilita şi relansa activitatea instituţiei care a traversat o importantă criză în ultimile două luni.”, se mai precizează în mesajul postat de Corina Şuteu pe pagina sa de Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici