Spotlight/Comănescu: România, duşmanul presei. Ce se va întâmpla cu cei trei britanici puşi sub urmărire în scandalul reportajului Sky News?

Cei trei români implicaţi în toată povestea Sky News sunt reţinuţi. Pentru cei trei britanici puşi sub urmărire ce urmează? Vom cere extrădarea lor, ca să-i târâm în nişte celule din Rahova? În definitiv, dacă toată povestea e incriminabilă penal, ei sunt mai vinovaţi şi mai periculoşi decât românii.

807 afișări
Imaginea articolului Spotlight/Comănescu: România, duşmanul presei. Ce se va întâmpla cu cei trei britanici puşi sub urmărire în scandalul reportajului Sky News?

Spotlight/Comănescu: România, duşmanul presei. Ce se va întâmpla cu cei trei britanici puşi sub urmărire în scandalul reportajului Sky News?

Prin punerea sub urmărire a celor trei jurnalişti britanici de la Sky News, autorităţile reuşesc exact contrariul reparaţiei de imagine pe care am fi putut-o obţine pornind de la premisa că informaţiile referitoare la traficul de arme difuzate de Stuart Ramsay şi echipa lui sunt false. Ne creează o aură de stat poliţienesc, sever cu jurnaliştii şi zgârcit cu libertatea presei, iar treaba asta o să ne coste. Am mai spus-o şi în altă parte, procedând inteligent am fi făcut din reportajul, după toate probabilităţile fals, un pretext pentru o reparaţie care ar fi depăşit, ca proporţii, daunele create de respectivul material. Publicaţii mai serioase decât Sky News, ca „The Guardian”, sunt foarte dispuse să taxeze – şi „The Guardian” chiar a făcut-o, înaintea balamucului stârnit de DIICOT şi politicieni - abaterile de la etica jurnalistică ale unor colegi, atunci când acestea se dovedesc intenţionate. Povestea ar fi făcut înconjurul presei britanice, dacă am fi apăsat pe butoanele pe care trebuia apăsat, în linii mari Ofcom (CNA-ul britanic) şi un drept la replică civilizat, care să prezinte concluziile cercetărilor din România.

TITLURILE ZILEI

Problema e însă că că pe lângă apăsatul pe butoane, o serie de politcieni, ambasadorul la Londra, Dan Mihalache, şi DIICOT-ul s-au suit cu picioarele pe întreaga problemă, iar predispoziţia presei britanice de a taxa abateri se va transforma în solidaritate faţă de cei trei jurnalişti britanici. E adevărat, reportajul poate fi încadrat în paragraful de cod penal care se referă la difuzarea de informaţii false, care aduc atingere siguranţei naţionale. Însă încadrarea e paranoică în aceeaşi măsură ca scrisorile Anei Birchall cătrei politicieni britanici, în care e vorba de scenarii de denigrare a României, sau aiurelile debitate de Adrian Năstase referitor la piedici puse înaintea intrării în Spaţiul Schengen. Paragraful de cod penal trimite cu gândul pe orice om normal la situaţii de război şi propagandă inamică susţinută, şi nu la o poveste, fie ea şi gogonată, apărută pe un post TV dintr-o altă ţară. Iar motivul pentru care Ramsay şi ai lui au regizat falsul trafic de arme e foarte simplu pentru oricine s-a dus la serviciu într-o redacţie: jurnaliştii sunt perpetuu presaţi să livreze „marfă” senzaţională, pentru a-şi alimenta publicaţia şi a-şi păstra statutul de reporteri de succes. Iar Ramsay nu e singurul care a dat pe post o cacealma.

Iar problema e că în societăţile democratice, libertatea presei e interpretată ca incluzând şi dreptul de a greşi sau chiar de a difuza ori tipări neadevăruri cu bună ştiinţă. E adevărat, cine o face poate răspunde ulterior în justiţie, în faţa cetăţenilor sau a persoanelor juridice private care se simt lezate. Nu însă şi a autorităţilor, care pe timp de pace şi în situaţii normale nu comit imprudenţa de a se lua la harţă cu presa, chiar şi atunci când au dreptate, fiindcă nu numai presa, ci şi organizaţiile deontologice naţionale şi internaţionale ar sări imediat în sus – lucru care se va întâmpla, posibil, şi în cazul Sky News.

Şi, apropo, dacă cei trei români implicaţi în toată povestea au fost reţinuţi, pentru cei trei britanici puşi sub urmărire ce urmează? Vom cere extrădarea lor, ca să-i târâm în nişte celule din Rahova? În definitiv, dacă toată povestea e incriminabilă penal, ei sunt mai vinovaţi şi mai periculoşi decât românii, care au acţionat doar la instigarea lor. Şi dacă e aşa, cam cum îşi închipuie luptătorii pentru imaginea României că vor fi văzute astfel de lucruri la Londra?

Acum câţiva ani, pornind de la o serie de discuţii despre limitarea dreptului la circulaţie/muncă al românilor în Marea Britanie, ziarul „Gândul” făcea o campanie aplaudată şi preluată repetat în presa britanică, cu titlul „Why Don’t You Come Over?” („De ce nu veniţi voi la noi?”), cu referiri la frumuseţea româncelor sau preţul mic al berii. Ceea ce se întâmplă în cazul Sky News sugerează o completare tristă: „We have a cell for everyone of you.” Ne-am pregătit închisorile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici