TVR spune că reflectă echilibrat subiectul exploatării miniere de la Roşia Montană

TVR spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că respectă dreptul la opinie şi informare corectă al fiecărui cetăţean, prezentând în programele sale în mod echilibrat subiectul exploatării miniere de la Roşia Montană.

204 afișări
Imaginea articolului TVR spune că reflectă echilibrat subiectul exploatării miniere de la Roşia Montană

TVR spune că reflectă echilibrat subiectul exploatării miniere de la Roşia Montană

Programele TVR prezintă "atât opiniile susţinătorilor proiectului exploatării miniere de la Roşia Montană, cât şi pe cele ale organizaţiilor de mediu, cetăţenilor neimplicaţi în partide sau organizaţii non-guvernamentale, ale politicienilor", se spune în comunicatul remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

În comunicat se mai spune că, potrivit monitorizărilor interne, Direcţia Ştiri şi redacţiile de Ştiri ale studiourilor teritoriale TVR au realizat şi difuzat, în perioada 27 august (data la care proiectul exploatării de la Roşia Montană a fost aprobat de Guvern) - 7 septembrie, peste 60 de materiale jurnalistice (ştiri, reportaje, emisiuni de dezbatere) prin care subiectul Roşia Montană a fost reflectat echilibrat. Materialele jurnalistice care au abordat subiectul Roşia Montană au putut fi urmărite pe toate canalele TVR naţionale şi regionale. Televiziunea Română are cinci studiouri teritoriale prin intermediul cărora a acoperit subiectul în discuţie la nivel naţional, oferind telespectatorilor informaţii complete despre protestele din toate zonele, dar şi analize ale unor invitaţi din cadrul dezbaterilor organziate în platou, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, în perioada monitorizată, echipa site-ului Televiziunii Române a realizat şi postat 24 de ştiri având ca subiect proiectul Roşia Montană, inclusiv protestul din faţa TVR din seara de 7 septembrie.

"Interesul public, pluralismul ideilor şi opiniilor şi practica responsabilă a jurnalismului sunt principalele valori pe care televiziunea publică îşi axează activitatea. Prin programele sale, postul public de televiziune îşi respectă misiunea, aceea de a informa corect şi obiectiv cu privire la toate subiectele de interes public. Agenda editorială a canalelor televiziunii publice aparţine strict profesioniştilor cu răspundere editorială din TVR, aceştia stabilind-o în funcţie de tipul evenimentelor aflate în desfăşurare, impactul acestora (local, naţional sau internaţional) şi gradul de interes pe care îl prezintă în acel moment", se spune în comunicatul SRTv.

În comunicat se precizează că "prin legea de funcţionare a Televiziunii Române, intruziunea managementului instituţiei sau a oricărei alte persoane, care nu are atribuţii editoriale în TVR, în politica editorială este interzisă". "TVR încurajează dreptul la liberă exprimare şi îşi propune să reprezinte o platformă reală de dezbatere pentru toate subiectele importante, ca parte a misiunii sale de serviciu public de televiziune", se mai spune în comunicat.

Peste 1.000 de participanţi la protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au ajuns, sâmbătă seară, la sediul TVR din Capitală, unde au blocat un sens de circulaţie pe Calea Dorobanţilor, respectiv cel spre Piaţa Romană.

Manifestanţii, mulţi dintre ei veniţi cu bicicletele, au scandat mesaje de protest, au fluierat, agitat pancarte şi lovit de asfalt pet-uri umplute cu pietricele.

Ei s-au adunat sâmbătă seară, pentru a şaptea zi la rând, în Capitală, la Universitate, de unde au pornit în marş spre Piaţa Victoriei, în jurul orei 19.30, iar de acolo, spre sediul televiziunii publice.

Protestatarii au scandat, printre altele, "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Refuz, rezist, nu vrem gaze de şist", "Noi suntem poporul, jos cu vânzătorul", "Solidaritate" şi "Fără violenţă".

Printre mesajele afişate la protest s-au numărat "Cu gaze şi cianură ne daţi o mare lovitură", "Cianura şi cu şistul, 'cadouri' de la prim-ministru", "Măi, măi, dragă Rovana/ Ia mâna de pe Roşia Montană", "Băsescu, Iuda românilor", "Anulaţi Legea distrugerii Roşiei Montane acum", "Nu corporaţia face legislaţia", "Roşia Montană în UNESCO" şi "Vizitaţi Roşia Montană".

Jandarmii şi polişiştii rutieri s-au aflat permanent pe traseul manifestanţilor, pentru desfăşurarea protestului şi a traficului în siguranţă.

La protestele de până acum, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore în timpul nopţii, bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au manifestat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Victoriei.

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate în alte oraşe din ţară, au început, duminica trecută, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici