Acţiunile europene, la cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni

Acţiunile celor mai mari companii europene au încheiat tranzacţiile de vineri la cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, pentru a doua şedinţă consecutiv, după comentarii precaute ale cancelarului german Angela Merkel privind măsurile anti-criză.

120 afișări
Imaginea articolului Acţiunile europene, la cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni

Acţiunile europene, la cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a coborât cu 0,5%, iar la nivelul săptămânii cu 3,2%.

Premierul britanic David Cameron a făcut apel, la o întâlnire cu liderul german, pentru "acţiuni decisive" de combatere a crizei datoriilor din zona euro, dar Merkel a subliniat că instituţiile europene "nu pot pretinde că deţin puteri pe care nu le au".

Banca Centrală Europeană nu are voie să cumpere obligaţiuni suverane de pe piaţa primară, dar un număr tot mai mare de participanţi la tranzacţii au cerut instituţiei să intervină ca creditor de ultimă instanţă al ţărilor din zona euro.

"Scepticismul rezidă din faptul că nu există un glonţ magic pentru rezolvarea crizei", a declarat Giancarlo Perasso, economist şef la compania Redux-Matrix, care administrează active de 100 de milioane de dolari.

Pe alte pieţe, indicele londonez FTSE 100 a pierdut 1,1%, DAX al bursei din Frankfurt 0,85% şi CAC 40 al bursei din Paris 0,44%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici