Ameninţările Iranului au dus la urcarea preţului petrolului Brent la maximul ultimelor şase luni

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a atins marţi maximul ultimelor şase luni, de peste 116 dolari pe baril, din cauza ameninţărilor Iranului că va interzice exporturile de ţiţei către unele ţări europene, dar şi a temperaturilor extrem de scăzute din Europa.

272 afișări
Imaginea articolului Ameninţările Iranului au dus la urcarea preţului petrolului Brent la maximul ultimelor şase luni

Ameninţările Iranului au dus la urcarea preţilui petrolului Brent la maximul ultimelor şase luni (Imagine: Mediafax Foto)

La ora 12:30 GMT, petrolul Brent destinat contractelor pe termen de o lună era cotat la 115,93 dolari pe baril, după ce în timpul tranzacţiilor a urcat cu 77 de cenţi faţă de închiderea de luni, la 116,7 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel după luna august, transmite Reuters.

Preţul petrolului destinat pieţei americane este în scădere cu 96 de cenţi, la 95,95 dolari pe baril, din cauza creşterii stocurilor din Statele Unite.

Diferenţa dintre cotaţia petrolului Brent şi cea a petrolului comercializat pe piaţa din SUA a depăşit 20 de dolari, fiind cea mai mare înregistrată după octombrie 2011.

"Evenimentele geopolitice legate de Iran şi Orientul Mijlociu şi temperaturile extrem de reci din Europa susţin creşterea preţului petrolului Brent", a declarat Victor Shum, partener la firma de consultanţă Purvin&Gertz.

Shum consideră că riscurile care influenţează creşterea cotaţiilor se vor menţine, dar avansul va fi limitat de temerile privind impactul crizei datoriilor din Europa asupra cererii de petrol.

Parlamentul din Iran a anunţat marţi că este pregătit să interzică exporturile de petrol către unele ţări europene, ca reacţie la anunţul UE privind introducerea unui embargou asupra achiziţiilor de ţiţei iranian, de la 1 iulie.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat luni înăsprirea sancţiunilor impuse Iranului, dând Rezervei Federale şi băncilor americane dreptul de a îngheţa active ale guvernului de la Teheran.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici