ANALIZĂ: Produsele de strictă necesitate s-au scumpit cel mai mult din iunie 2017 până în iunie 2018

Produsele şi serviciile de imediată necesitate, cum sunt alimentele de bază, combustibilii, energia sau abonamentele de transport şi şi de cablu-telefon-tv, s-au scumpit cel mai mult în perioada iunie 2017- iunie 2018, arată seriile de date statistice analizate de MEDIAFAX.

697 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Produsele de strictă necesitate s-au scumpit cel mai mult din iunie 2017 până în iunie 2018

ANALIZĂ: Produsele de strictă necesitate s-au scumpit cel mai mult din iunie 2017 până în iunie 2018

Inflaţia - ca medie generală a scumpirilor de peste an - a fost de 5,4% în iunie şi pare să fi fost mică în raport cu evoluţia reală a costurilor vieţii, dar preţurile la produse de imediată necesitate au crescut mult mai mult. De exemplu, costurile cu energia electrică s-au majorat cu 16,9%, gazele cu 10%, combustibilii cu 17,4%, ţigările cu 7,2%, untul cu 21,2%, ouăle cu 13,5%, conservele de legume cu 12,9%, fructele proaspete cu 11% sau laptele cu 5,4% , arată datele publicate într-un buletin al Institutului Naţional de Statistică - INS.

Aceste produse sunt inevitabile în cheltuiala lunară a gospodăriilor, iar scumpirea lor este resimţită mult mai acut în rândurile celor cu venituri mici.

Cu mai puţin de 5%, dar tot afectând puternic bugetele de familie, s-au scumpit fasolea boabe şi alte leguminoase cu 5%, preparatele din carne cu 4%, brânza de vacă (telemea) cu 4%, conservele din carne cu 3,9%, carnea de pasăre cu 3,5%, serviciile de îngrijire medicală cu 3,5%, peştele congelat cu 3,4%, carnea de porc cu 2,8%, berea cu 2,5% şi transportul în comun cu 2,8%.

Printre puţine ieftiniri înregistrate în perioada analizată se regăsesc cartofii, cu o scădere a preţurilor de aproape 10%, zahărul cu aproape 8% şi citricele cu 8%, mai arată datele INS.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici