Boc: Statul român va contesta în instanţă toate acţiunile efectuate de Rompetrol în afara legii

Statul român va contesta în instanţă toate acţiunile efectuate de Rompetrol în afara actelor normative în vigoare şi va recupera în justiţie sumele de bani restante, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

58 afișări
Imaginea articolului Boc: Statul român va contesta în instanţă toate acţiunile efectuate de Rompetrol în afara legii

Boc: Statul român va contesta în instanţă toate acţiunile efectuate de Rompetrol în afara legii (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Statul român va contesta în instanţă toate acţiunile efectuate de Rompetrol care sunt în afara actelor normative în vigoare în România şi vom recupera în instanţă aceste sume de bani", a spus Boc, întrebat de jurnalişti cu ce va înlocui banii pe care statul trebuia să îi primească de la Rompetrol.

Guvernul a transmis ulterior un comunicat în care precizează că statul român va contesta în instanţă hotărârile Adunărilor Generale Extraordinare ale Acţionarilor Rompetrol Rafinare Constanţa din data de 30 septembrie 2010, deoarece sunt contrare prevederilor OU 118/2003, ale Convenţiei de emisiune din data de 5 decembrie 2003, încheiată în aplicarea acesteia, precum şi ale Codului civil.

Astfel, arată Guvernul, prin Ordonanţa de Urgenţă 118/2003 şi Convenţia de emisiune din 5 decembrie 2003, semnată cu Rompetrol Rafinare Constanţa, statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a subscris obligaţiuni emise de această companie în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând taxa pe valoarea adăugată, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorările de întârziere, dobânzile, penalităţile şi penalităţile de întârziere - datorate şi neachitate de către Rompetrol Rafinare Constanţa.

Prin plata obligaţiunilor erau anulate aceste obligaţii bugetare, articolul 4 alinieatul 1 teza finală din actul normativ stabilind fără echivoc faptul că: "plata acestora (obligaţiunilor) se face prin anularea obligaţiilor bugetare prevăzute la art.1".

"Adoptarea OU 118/2003 şi a Convenţiei de emisiune au fost făcute în sprijinul societăţii, pentru ca statul român să nu procedeze la executarea silită a Rompetrol Rafinare Constanţa, în schimbul subscrierii de obligaţiuni, care puteau fi răscumpărate sau convertite în acţiuni la data scadenţei", se arată în comunicat.

Guvernul mai precizează că, potrivit prevederilor OU 118/2003 şi ale Convenţiei de emisiune, termenul scadent al obligaţiunilor emise până la care Rompetrol Rafinare Constanţa putea efectua răscumpărarea acestora, era 30 septembrie 2010. În conformitate cu aceleaşi dispoziţii, până la această dată, societatea putea opta fie pentru răscumpărarea integrală a acestora, fie pentru conversia în acţiuni.

"Rompetrol Rafinare Constanţa şi-a manifestat intenţia de răscumpărare a obligaţiunilor în data de 9 august 2010, sens în care a efectuat, în contul obligaţiunilor emise în temeiul OU 118/200, plata unei prime tranşe, în sumă totală de 229.321.800 lei, reprezentând echivalentul sumei de 54 milioane euro. Ministerul Finanţelor Publice, luând act de intenţia societăţii de răscumpărare a obligaţiunilor prin efectuarea unei plăţi parţiale, a comunicat că plata realizată reprezintă doar prima tranşă efectuată în scopul răscumpărării totale a obligaţiunilor ce trebuie îndeplinită până la data de 30 septembrie 2010. Totodată, ministerul a comunicat societăţii faptul că, odată manifestată opţiunea de răscumpărare înainte de scadenţă, aceasta nu poate fi decât integrală, conform prevederilor convenţiei", se arată în comunicat.

Guvernul explică totodată că, la 30 septembrie 2010, Rompetrol Rafinare Constanţa, în cadrul Adunărilor Generale Extraordinare ale Acţionarilor a decis, contrar prevederilor OU 118/2003, ale Convenţiei de emisiune, precum şi ale Codului civil, conversia unui număr de 20.652.098 obligaţiuni, rămase nerăscumpărate, în acţiuni, astfel încât potrivit opiniei acţionarului KazMunaiGaz, Statul român ar deveni acţionar minoritar al societăţii.

Statul a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare (RRC), cu o participaţie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei în acţiuni a unor obligaţiuni pe care compania, controlată de KazMunaiGaz, nu le-a răscumpărat până joi, termenul limită, potrivit unui comunicat transmis de companie.

KazMunaiGaz a decis, joi, în AGA, să convertească în acţiuni obligaţiunile emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat, potrivit unui raport al Rompetrol Rafinare transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Pentru evitarea oricărui dubiu, numărul de acţiuni emise în schimbul obligaţiunilor nerăscumpărate la data prezentei a fost calculat în conformitate cu prevederile Convenţiei de emisiune şi cele ale Ordonanţei de urgenţă 118/2003", se arată în raport.

Numărul de acţiuni rezultate din conversiei unei obligaţiuni (rata de conversie) este egal cu 4,4562832601 înmulţit cu 241,22 (reprezentând raportul rezultat din modificarea valorii nominale exprimate în lei a acţiunilor ca urmare a scăderii valorii nominale a unei acţiuni de la 21,422 lei/acţiune la 0,1 lei/acţiune, conform articolului 9 din Convenţia de emisiune şi articolul 7 din OUG 118/2003).

În consecinţă, rata de conversie actualizată la data AGA este de 954,625 acţiuni pentru o obligaţiune nerascumpărată, precizează sursa citată.

De asemenea, preţul de emisiune pentru acţiunile emise în cadrul majorării de capital este 0,1118 lei/acţiune, şi a fost determinat ca valoarea nominala a unei acţiuni, de 0,1 lei, înmulţit cu 4,2719 (cursul de schimbeuro/leu din 30 septembrie), împărţit la 3,8185 (cursul de schimb euro/leu la 30 septembrie 2003), în conformitat cu Convenţia de emisiune, potrivit raportului.

Tototată, capitalul social al Rompetrol Rafinare va fi majorat cu 1,97 miliarde de lei, la 4,41 miliarde de lei, reprezentând conversia în acţiuni a 20,65 milioane de obligaţiuni emise de companie.

Operaţiunea va fi realizată prin emiterea a 19,7 miliarde de acţiuni, cu valoarea nominală de 0,1 lei.

Acţionarii vor putea subscrie la mjorarea capitalului în termen de 31 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei AGA sau de la 18 octombrie, ca dată de înregistrare, dacă hotărârea este publicată înainte de această dată.

Grupul Rompetrol va deţine, în urma majorării capitalului, direct şi prin companii pe care le controlează, peste 54,6% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Rompetrol Rafinare a răscumpărat în luna august obligaţiuni în valoare de 71 milioane de dolari de la stat, printr-un credit de la acţionarul majoritar.

În luna august, Rompetrol Rafinare a fost acţionată în instanţă de către Ministerul Finanţelor Publice, care a contestat o majorare de capital de 329,4 milioane de lei, decisă de grupul petrolier în luna iunie, sumă care urma să fie utilizată pentru plata unei părţi din obligaţiunile datorate către stat.

Dacă statul a vinde la bursă acţiunile primite la Rompetrol Rafinare, ar încasa 1,184 miliarde de lei, sumă rezulată din înmulţirea numărului de acţiuni la rafinărie, respectiv 19,7 miliarde de titluri, cu cel mai recent preţ al acţiunilor companiei la BVB, de 0,0601 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici