Borbely: În România sunt aproape 1,8 milioane maşini mai vechi de zece ani, deci avem de casat maşini

Ultimele date privind parcul auto din România relevă că, în prezent, sunt înmatriculate aproape 1,8 milioane maşini mai vechi de zece ani, situaţie care impune continuarea programului "Rabla" de casare a autovehiculelor uzate, a declarat, luni, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

25 afișări
Imaginea articolului Borbely: În România sunt aproape 1,8 milioane maşini mai vechi de zece ani, deci avem de casat maşini

Borbely: În România sunt aproape 1,8 milioane maşini mai vechi de zece ani (Imagine: Mediafax Foto)

"Am primit cifrele de anul trecut şi vreau să vă spun că şi pentru mine a fost o surpriză: în momentul de faţă, în România, sunt înmatriculate aproape 1,8 milioane de maşini cu peste zece ani vechime, deci avem de casat maşini. Evident, dintre acestea sunt unele care sunt într-o situaţie destul de bună, dar iată că avem totuşi un parc de maşini destul de învechit care trebuie să îl înnoim", a spus Borbely.

El a vizitat, luni, împreună cu premierul Emil Boc, sediul societăţii Remat Bucureşti Sud, cu prilejul reluării în acest an a programului "Rabla".

Ministrul Mediului a arătat că bugetul programului va fi suplimentat în acest an de câte ori va fi nevoie, în condiţiile în care anul trecut au fost alocate iniţial circa 190 milioane lei pentru scoaterea din uz a maşinilor uzate, iar fondurile au fost ulterior suplimentate de mai multe ori, până la 722 milioane lei.

El a arătat în acelaşi timp că autorităţile sunt atente şi la legalitatea operaţiunilor de casare, deoarece au fost înregistrate şi cazuri în care sunt falsificate certificate de înmatriculare pentru a se obţine mai multe vouchere cu prime de casare.

Premierul Emil Boc a apreciat că programul "Rabla" reprezintă o primă componentă pentru stimularea economiei şi susţinerea producţiei autohtone de autovehicule.

Programul de casare a maşinilor uzate "Rabla" a reînceput în a doua parte a lunii martie, cu un plafon total alocat pentru plata primelor de casare de 228 milioane lei, care poate fi suplimentat ulterior în funcţie de cerinţele pieţei.

În 2010, prin Programul "Rabla" au fost casate aproape 190.000 autoturisme şi achiziţionate 63.000 unităţi, dintre care 26.000 de producţie autohtonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici