CE critică Moody's pentru reducerea ratingului Portugaliei

Comisia Europeană (CE) a arătat miercuri că regretă decizia Moody's de a reduce ratingul de credit al Portugaliei, afirmând că măsura subliniază "comportamentul îndoilenic" al agenţiilor de rating.

140 afișări
Imaginea articolului CE critică Moody's pentru reducerea ratingului Portugaliei

CE critică Moody's pentru reducerea ratingului Portugaliei (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Momentul deciziei Moody's nu este numai îndoielnic, dar este totodată bazat pe scenarii absolut ipotetice care nu sunt în niciun fel conforme cu implementarea. Este un episod nefericit şi ridică încă o dată problema comportamentului adecvat al agenţiilor de rating", a declarat într-o conferinţă purtătorul de cuvânt al CE Amadeu Altafaj.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a arătat la rândul său că decizia contribuie la speculaţiile de pe piaţa datoriilor de stat din zona euro.

"Decizia recentă a unei agenţii de rating nu furnizează mai multă claritate. Mai degrabă, au reuşit să adauge un nou elemnent speculativ situaţiei", a afirmat el.

Moody's a redus miercuri ratingul Portugaliei cu patru trepte, la "Ba2", în categoria "junk", luând prin surprindere pieţele financiare şi aruncând noi umbre de îndoială peste încercările liderilor europeni de a rezolva criza datoriilor de stat fără restructurarea obligaţiunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici