Ce înţeleg românii prin dobândă anuală efectivă (DAE) a unui credit

Majoritatea românilor care vor să contracteze un credit îşi bazează deciziile pe dobânda anuală efectivă (DAE), dar o treime nu ştiu ce reprezintă această dobândă, iar peste jumătate înţeleg greşit acest indicator, potrivit unui studiu efectuat în noiembrie de Novel Research.

830 afișări
Imaginea articolului Ce înţeleg românii prin dobândă anuală efectivă (DAE) a unui credit

Ce înţeleg românii prin dobândă anuală efectivă (DAE) a unui credit (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Conform studiului, efectuat pe un eşantion de 1.023 de respondenţi, 82% dintre români susţin că atunci când vor să contracteze un credit îşi bazează deciziile pe dobânda anuală efectivă, însă 31% au declarat că nu ştiu ce este DAE şi alţi 52% au o înţelegere greşită a acestui indicator.

Profesorul universitar Moisă Altăr, formatorul unui număr important de conducători ai instituţiilor bancare româneşti, a declarat într-o conferinţă că majoritatea românilor au percepţia falsă că DAE reprezintă simpla adunare procentuală a tuturor costurilor unui credit.

"DAE este un tip de treabă, dar închis în el şi cam schimbător. Cheia utilizării DAE este calcularea lui pentru aceleaşi condiţii de sumă, perioadă de rambursare, periodicitate a plăţilor, tip de dobândă, întrucât valoarea DAE diferă sensibil în funcţie de aceste valoare", a spus Moisă.

Ca exemplu, el a arătat că, dacă toate elementele unor credite sunt aceleaşi, cu cât perioada de rambursare este mai scurtă, cu atât DAE este mai mare.

"Însă asta nu înseamnă neapărat că şi suma totală de plată este mai mare. Important este să folosim DAE pentru a compara împrumuturi cu caracteristici similare", a spus Moisă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici