CE Oltenia: Creşterea cotei energiilor regenerabile ar favoriza noii "băieţi deştepţi" din domeniu

Creşterea cotei obligatorii de energie regenerabilă la 12,15%, în 2016, propusă de Ministerul Energiei, este o măsură neeconomică şi are un impact puternic asupra consumatorului captiv, în special pentru populaţie, dar şi pentru producătorii clasici, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

309 afișări
Imaginea articolului CE Oltenia: Creşterea cotei energiilor regenerabile ar favoriza noii "băieţi deştepţi" din domeniu

CE Oltenia: Creşterea cotei energiilor regenerabile ar favoriza noii "băieţi deştepţi" din domeniu

"Această măsură este în totalitate în favoarea noilor «băieţi deştepti» care exportă, în cea mai mare parte, energia regenerabilă la preţuri derizorii, în Ungaria, ceea ce se poate observa cu uşurinţă prin consultarea curbelor de producţie de pe site-ul Transelectrica. Astfel, energia regenerabilă subvenţionată cu aproape 10 euro/MWh de către consumatorul captiv, prin creşterea cotei de certificate verzi, este, în cea mai mare parte, în folosul acestor exportatori. Legislaţia românească nu permite producătorilor clasici să exporte", se arată într-un comunicat al producătorului de energie deţinut de stat.

Conform acestuia, sintagma "energie regenerabilă" nu este corectă, fiind de fapt vorba despre "energie regenerabilă subvenţionată". CE Oltenia notează că există şi energie regenerabilă nesubvenţionată, cea hidro, care împreună cu energia pe bază de biomasă, energia fotovoltaică şi cea eoliană au avut, în ultimii trei ani, un aport de peste 40% din totalul energiei produse, mult peste ţinta de 24% asumată de România pentru anul 2020.

"Încurajând continuu şi fără o analiză subvenţiile la energia regenerabilă, piaţa producătorilor clasici se restrânge dramatic, apărând costuri suplimentare din cauza dezechilibrelor foarte mari pe care sistemul energetic le suportă. CE Oltenia a avut variaţii de sarcină de până la 1.000 MW în zilele cu rafale de vânt. Aceste costuri rămân aproape în totalitate în sarcina producătorilor termo şi hidro, provocându-le acestora pierderi importante", se arată în comunicatul CE Oltenia.

Ministerul Energiei a anunţat, tot vineri, că ministrul de resort, Victor Grigorescu, s-a întâlnit joi cu asociaţii din sectorul energetic pentru a discuta despre cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016. La întâlnire au participat reprezentanţi ai asociaţiilor de producători de energie regenerabilă, reprezentanţi ai consumatorilor de enegie electrică, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, dar şi reprezentanţi OPCOM şi Transelectrica.

Discuţiile au vizat principalele probleme cu care se confruntă sectorul de energie regenerabilă, dar şi poziţia ANRE cu privire la stabilirea cotei, asociaţia susţinând că principiul care a stat la baza stabilirii acesteia la 12,15% este menţinerea impactului certificatelor verzi în factura consumatorului final.

"Ministrul Victor Grigorescu a dat asigurări că va analiza atât poziţia jucătorilor din piaţa de enegie regenerabilă, cât şi poziţia ANRE, urmând să propună o soluţie finală în cel mai scurt timp. Victor Grigorescu a punctat necesitatea ca actul normativ, care stabileşte această cotă, să fie avizat cât mai repede posbil", se arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Instituţia a lansat în dezzbatere publică, la 28 noiembrie, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016. În conformitate cu prevederile legale aplicabile, nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Cota anuală obligatorie de energie electrică din surse regenerabile ar urma să crească anul viitor la 12,15% din consumul final brut, de la 11,9% în 2015, dar impactul în factură pentru populaţie şi IMM-uri ar putea urca de la 35 lei/MWh la 43 lei/MWh, în urma exceptării unor consumatori mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici