Cele opt ţări din UE care riscă să rateze ţinta de 3% deficit bugetar. România se află pe listă

Opt state ale Uniunii Europene riscă să depăşească ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, potrivit estimărilor analiştilor citaţi de Bloomberg.

2345 afișări
Imaginea articolului Cele opt ţări din UE care riscă să rateze ţinta de 3% deficit bugetar. România se află pe listă

Cele opt ţări din UE care riscă să rateze ţinta de 3% deficit bugetar. România se află pe listă

Marea Britanie, Franţa, Spania, Grecia şi Croaţia sunt pe lista "neagră", printre ele fiind şi trei dintre cele mai mari economii ale Europei. De asemenea, Finlanda, Polonia şi România sunt şi ele pe listă, în condiţiile în care deficitele bugetare se apropie cu viteză de minimul acceptat.

Uniunea Europeană impune guvernelor să îşi reducă deficitele bugetare sub 3% din PIB şi să reducă procentul de îndatorare la sub 60% din PIB. În caz contrar riscă amenzi, chiar dacă nu au fost aplicate în mod direct niciodată în ciuda mai multor încălcări ale acestor norme.

De când a fost semnat Tratatul pentru Stabilitate şi Creştere în 1998, 25 din cele 28 de ţări membre UE au depăşit limita de deficit impusă. Suedia, Estonia şi Luxemburg sunt singurele ţări care s-au încadrat.

Criza financiară din 2008 este cel mai des blamată pentru recordurile negative ale deficitelor bugetare, în condiţiile în care guvernele au venit cu măsuri agresive de stimulare a economiei. Uniunea Europeană a ajuns de la două ţări care nu respectau normele (Grecia şi Ungaria) la 22 de ţări în 2009. În timpul acelei perioade, deficitul bugetar mediu al UE a urcat la 6,7% de la numai 0,9%. În 2010, Irlanda a stabilit un record negativ, cu un deficit bugetar de 32,3% din PIB. ​

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici