China a devenit cel mai mare consumator de energie la nivel mondial

După decenii de creştere economică susţinută, China a devenit anul trecut cel mai mare consumator de energie la nivel mondial, depăşind Statele Unite, potrivit unui studiu al grupului britanic BP.

321 afișări
Imaginea articolului China a devenit cel mai mare consumator de energie la nivel mondial

China a devenit cel mai mare consumator de energie la nivel mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

China a avut anul trecut un consum energetic de 2,43 miliarde de barili echivalent petrol, comparativ cu 2,28 miliarde de barili echivalent petrol în Statele Unite, se arată în studiul BP, citat de postul american de televizune CNBC.

Revenirea economiei mondiale a susţinut creşterea preţului la energie într-un ritm neîntâlnit de la şocurile petroliere din 1973.

Impactul consumului de combustibili fosili asupra mediului a crescut, BP sugerând că emisiile de dioxid de carbon din utilizarea energiei au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din 1969.

Atât statele din Organizaţia pentru Coopererare şi Dezvoltare Economică, cu economii mature, cât şi ţările cu economii în dezvoltare, au avut rate de creştere a emisiilor de dioxid de carbon peste medie, potrivit celei de-a 60-a statistici anuale a BP privind energia la nivel global.

"Producţia industrială mondială şi-a revenit foarte rapid, odată cu recuperarea din declinul economic global", a afirmat directorul general al BP, Bob Dudley.

La nivel global, consumul de energie a crescut cu 5,6% anul trecut, cel mai rapid avans din 1973, şi a depăşit uşor maximul perioadei de dinainte de recesiune, atins în 2008.

Consumul a avansat puternic în privinţa tuturor formelor de energie şi a crescut cel mai rapid în statele cu economii în curs de dezvoltare.

Petrolul a rămas anul trecut combustibilul cel mai utilizat la nivel global, reprezentând 33,6% din total, dar a continuat să piardă cotă de piaţă pentru al unsprezecelea an consecutiv, notează CNBC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici