Cipru va propune zonei euro o nouă variantă a taxei bancare

Cipru va transmite partenerilor din zona euro o nouă propunere privind planul de taxare a depozitelor bancare, una dintre condiţiile impuse de uniunea monetară în schimbul acordării unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro.

491 afișări
Imaginea articolului Cipru va propune zonei euro o nouă variantă a taxei bancare

Cipru va propune zonei euro o nouă variantă a taxei bancare (Imagine: Shutterstock)

Modificarea vizată de Cipru ar trebui să protejeze mai bine deponenţii care au în conturi până la 100.000 de euro, potrivit agenţiei de presă Dow Jones, citată de CNBC.

Pentru a putea strânge în continuare suma de 5,8 miliarde de euro din taxa pe depozite, guvernul cipriot ia în calcul un nivel mai ridicat de taxare pentru persoanele cu depozite mari.

Potrivit planului iniţial, depozitele de până la 100.000 de euro urmau să fie taxate cu 6,7%, iar cele mai mari cu 9,9%.

Noua propunere ar coborî la 3% rata pentru cei cu până la 100.000 de euro în cont, pentru cei cu 100.000-500.000 de euro ar rămâne la aproape 10%, în timp ce pentru depozitele mai mari de 500.000 de euro ar fi introdus un nou nivel de impozitare, de 15%.

O teleconferinţă a miniştrilor de Finanţe din zona euro, în care să fie discutată măsura, ar putea avea loc luni.

Decizia zonai euro de a forţa Cipru să taxeze depozitele a cauzat luni deprecierea euro şi scăderea puternică a burselor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici