Cipru vrea să vândă o parte din rezervele de aur ale băncii centrale în următoarele luni

Guvernul Ciprului intenţionează să vândă o parte din rezervele de aur ale băncii centrale în următoarele luni, în cadrul unui acord de împrumut cu zona euro, însă decizia trebuie aprobată de către banca centrală a ţării, a declarat ministrul de Finanţe, Haris Georgiades.

413 afișări
Imaginea articolului Cipru vrea să vândă o parte din rezervele de aur ale băncii centrale în următoarele luni

Cipru vrea să vândă o parte din rezervele de aur ale băncii centrale în următoarele luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Detaliile vor fi formulate la timpul potrivit, în principal de către banca centrală. Este o decizie importantă", a declarat Georgiades pentru Bloomberg TV.

Cipru încearcă să deblocheze împrumuturi de 10 miliarde de euro de la zona euro şi FMI. Pentru a obţine finanţările externe statul trebuie să asigure o contribuţie de 11 miliarde de euro prin impunerea de pierderi depozitelor bancare, vânzarea de aur şi alte active, precum şi majorări de taxe.

Potrivit unui document al Comisiei Europene din 9 aprilie, Cipru trebuie să vândă aur în valoare de circa 400 de milioane de euro din rezerva băncii centrale. Posibilitatea ca o astfel de decizie a Ciprului să fie urmată şi de bănci centrale mari la nivel global a cauzat declinul puternic al cotaţiei aurului. Banca centrală din Cipru a transmis, după informaţiile apărute în presă, că nu ia în calcul vânzarea de aur.

Rezervele de aur ale instituţiei se ridică la 13,9 tone, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului.

Cotaţia unciei de aur a scăzut luni la cel mai redus nivel începând cu ianuarie 2011, din cauza temerilor investitorilor că unele guverne din Europa ar putea urma exemplul Ciprului de a vinde din rezervele băncii centrale, potrivit unui raport Goldman Sachs.

Pachetul financiar total pentru Cipru, inclusiv contribuţia din surse proprii a ţării, se situează la 21 miliarde de euro, după ce a variat în trecut între 17,5 miliarde de euro şi 23 miliarde de euro, a declarat, marţi, Michael Grosse-Broemer, şeful grupului parlamanetar al blocului Creştin-Democrat, formaţiune a cancelarului Germaniei, Angela Merkel.

O versiune preliminară a unui document al Comisiei Europene privind necesarul de finanţare al Ciprului a înaintat, anterior, suma de 23 de miliarde de euro.

Componenta internaţională la susţinerea Ciprului se ridică la 10 miliarde de euro, a spus parlamentarul german.

Cipru a încheiat în martie un acord cu statele zonei euro pentru impunerea de pierderi deponenţilor cu peste 100.000 de euro în conturi la cele mai mari două bănci ale ţării. Acordul prevede ca a doua mare bancă ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki) să fie închisă, iar depozitele de sub 100.000 de euro, nivel garantat, să fie transferate la Bank of Cyprus.

Fondurile de 10 miliarde de euro de la zona euro şi FMI ar urma să fie folosite pentru acoperirea necesarului de finanţare al statului (7,5 miliarde de euro), şi pentru recapitalizarea sectorului bancar cipriot (2,5 miliarde de euro), cu excepţia Bank of Cyprus şi Laiki.

Cotaţia aurului a atins luni minimul a doi ani, după cea mai mare scădere începând din anii '80, de 140,3 dolari sau 9,3%, la 1.361,1 dolari pe uncie.

Potrivit calculelor portaluilui Zero Hedge, luând în calcul un curs de 1,315 dolari pe euro, Cipru nu va putea strânge 400 de milioane de euro pentru întrega cantitate de aur din rezervele băncii dacă preţul pe pieţele internaţionale coboară sub 1.175 dolari pe uncie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici