Companiile retrag produse premium din Grecia, în urma importurilor paralele din România şi alte ţări

Unele multinaţionale au început să retragă din Grecia bunurile de consum premium şi le înlocuiesc cu produse de generaţie anterioară, destinate pieţelor emergente, din cauza companiilor de distribuţie angro, care importă produsele mai ieftine ale acestor branduri din ţări vecine, precum România.

333 afișări
Imaginea articolului Companiile retrag produse premium din Grecia, în urma importurilor paralele din România şi alte ţări

Companiile retrag produse premium din Grecia, în urma importurilor paralele din România şi alte ţări (Imagine: Shutterstock)

Grecia a fost clasificată ca piaţă de categoria B de mai multe multinaţionale producătoare de bunuri de consum, pentru a face faţă importurilor paralele ale companiilor angro, scrie cotidianul elen Kathimerini.

În trecut, Grecia obişnuia să fie o piaţă de referinţă pentru promovarea ultimelor produse ale companiilor, chiar dacă nu era printre cele mai mari la nivel global.

Companiile de distribuţie angro - dintre care unele deţin propriile lanţuri de retail - cumpără produse ale multinaţionalelor din alte state UE, precum Bulgaria, România sau Italia, pentru a le revinde în Grecia. Bunurile mai scumpe ale unei multinaţionale sunt concurate astfel de propriile produse mai ieftine, destinate pieţelor cu putere de cumpărare mai redusă.

Companiile producătoare nu pot combate astfel de practici, întrucât sunt permise la nivel european, iar UE a penalizat în trecut multinaţionalele care au interzis supermarketurilor să le cumpere produsele mai ieftine de la alţi importatori.

Multe companii au decis să-şi revizuiască, din acest motiv, strategia de vânzări pentru a face faţă importurilor paralele. Astfel, produsele premium, de ultimă generaţie dar mai scumpe, sunt înlocuite cu bunuri de generaţie anterioară, destinate pieţelor emergente.

Grecia se află într-o criză economică puternică, iar analiştii se aşteaptă la contracţia PIB şi în 2013, pentru al şaselea an consecutiv. Scăderea economică, agravată de măsurile de austeritate luate de autorităţi la cererea creditorilor internaţionali, a cauzat declinul puternic al nivelului de trai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici