Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Cioloş: Facilitatea pentru vinul din Moldova, un semnal politic şi sprijin pentru perioada dificilă - VIDEO

Decizia Comisiei Europene de liberalizare a comerţului cu vin din Republica Moldova a fost un semnal politic şi un sprijin în perioada dificilă prin care trece această ţară, a declarat joi, la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

761 afișări

Cioloş a subliniat că decizia luată recent de CE, şi care interesează România, este facilitatea pentru vinul din Republica Moldova, apreciind că dincolo de impactul economic, pe care speră să îl aibă pentru economia Republicii Moldova, a fost şi un semnal politic clar, dat în numele Uniunii Europene de către Comisia Europeană.

"A fost şi un semnal politic clar, dat în numele Uniunii Europene de către Comisia Europeană, cum că această apropiere, a Republicii Moldova de UE, nu vine doar dintr-o parte. Republica Moldova a făcut paşi curajoşi legaţi de viitorul ei din următorii ani şi la fel face şi Uniunea Europeană faţă de Republica Moldova. Urmează parafarea acordului de asociere, care o să îşi arate rezultatele în următorii ani, dar şi un program structural de finanaţare pentru mediul rural. O să avem o conferinţă la Chişinău, cu toţi miniştrii agriculturii, la începutul anului viitor. A fost un semnal politic, pentru Moldova, şi un sprijin în perioada dificilă prin care trece", a declarat Cioloş.

În opinia comisarul european, această decizie o să dea un semnal inclusiv pentru investitori, în industria vinului din Republica Moldova, pentru că vor avea o nouă perspectivă.

"Din punct de vedere politic, mă bucur că România s-a implicat de la început. Sper ca şi în Consiliul de miniştri România să continue să-şi arate leadershipul. Iată că România, memebră a Uniunii Europene, poate să joace şi astfel de roluri, atât pentru România cât şi pentru alte state", a mai spus Cioloş.

Comisia Europeană vrea să deschidă complet piaţa UE pentru vinurile din Republica Moldova, după ce Rusia a interzis începând cu 10 septembrie importul acestor produse, invocând calitatea nesatisfăcătoare.

În luna iunie a acestui an, UE şi Chişinăul au încheiat negocierea acordului de asociere, care prevede şi crearea zonei de liber schimb, încurajând astfel integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici