Cursul BNR, la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni

Moneda naţională s-a depreciat uşor în prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în creştere cu 1,16 bani, la 4,4762 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni.

443 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR, la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni

Cursul BNR, la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

O rata de schimb superioară, de 4,4793 lei/euro, a fost afişată de BNR pe 24 martie.

Banca centrală a publicat marţi un curs de referinţă de 4,4646 lei/euro.

În acelaşi timp, rata de referinţă leu/dolar american a scăzut nesemnificativ, de la 3,2342 lei/dolar la 3,2340 lei/dolar.

Paritatea leu/franc elveţian a crescut de la 3,6714 lei/franc la 3,6797 lei/franc.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

La deschiderea şedinţei interbancare, euro a fost schimbat pentru 4,4720 lei, uşor mai sus faţă de nivelul de la finalul sesiunii precedente, când băncile au cotat euro la 4,4680 - 4,4705 lei.

Cursul a continuat să urce în prima oră de tranzacţionare şi a atins un maxim de 4,48 lei/euro.

Ulterior, piaţa s-a stabilizat, iar în jurul orei 13:00 băncile cotau euro uşor peste 4,4750 lei/euro.

Potrivit dealerilor, volumele transferate au fost mai ridicate decât cele înregistrate în sesiunile precedente, iar cererea de valută a provenit în special de la clienţii corporate.

Ratele medii ale dobânzilor afişate miercuri dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut uşor, de la 1,87 - 2,37% la 1,41 - 1,91% pe an. Dobânzile sunt cu mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, şi peste rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de banca centrală, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână sunt de 1,61 - 2,11% pe an, sub nivelurile de marţi, de 1,95 - 2,45% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a coborât la 2,95%, de la 2,98% marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici