Economiile Germaniei şi Franţei au depăşit aşteptările analiştilor

Economiile Germaniei şi Franţei, cele mai mari din zona euro, au înregistrat în trimestrul al doilea creşteri mai mari decât anticipau analiştii, susţinând astfel aşteptările pentru o revenire a activităţii economice în uniunea monetară.

282 afișări
Imaginea articolului Economiile Germaniei şi Franţei au depăşit aşteptările analiştilor

Economiile Germaniei şi Franţei au depăşit aşteptările analiştilor (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

PIB al Franţei a urcat cu 0,5% în perioada aprilie-iunie, după ce a consemnat contracţie în primele trei luni ale anului. Evoluţia din trimestrul al doilea este cea mai bună de la prelaurea postului de preşedinte de către Francois Hollande în mai anul trecut. Analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau o creştere de 0,2%.

A doua mare economie a zonei euro a avut ultima dată o creştere mai puternică în primul trimestru din 2011, când PIB a avansat cu 1,1%. FMI se aşteaptă la o contracţie de 0,1% pentru Franţa în acest an, urmată de o intensificare a activităţii economice cu 0,8% anul următor.

În Germania, PIB a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, când a stagnat, a anunţat, miercuri, biroul de statistică de la Berlin. Economiştii anticipau un avans de 0,6%.

Eurostat, biroul de statistică al UE, va publica, miercuri, date privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea în spaţiul comunitar, inclusiv în zona euro. Economiştii se aşteaptă la o creştere de 0,2% pentru zona euro în intervalul analizat.

Avansul mai puternic al PIB al Germaniei a susţinut, probabil, revenirea pe creştere a economiei la nivelul întregii zone euro şi sprijină poziţia cancelarului german Angela Merkel în alegerile parlamentare programate să se desfăşoare în septembrie, notează Bloomberg.

"Este o veste bună pentru Europa că Germania a revenit pe creştere. Odată cu risipirea incertitudinilor legate de creştere, economia Germaniei va lua mai multe decizii de investiţii", a declarat Anatoli Annenkov, economist la Societe Generale Londra.

Evoluţia economiei Germaniei a fost alimentată în trimestrul al doilea în principal de cererea internă, potrivit biroului de statistică. Consumul a crescut, în timp ce investiţiile s-au accelrat puternic după cea mai rece iarnă din ultimii 25 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici