ELCEN susţine că nu este vizată de urmărirea penală pentru abuz în serviciu

Cercetarea pentru abuz în serviciu se face in rem, cu privire la presupuse fapte ce ar putea constitui un abuz în serviciu, fără a se raporta la persoane fizice, şi, în consecinţă, referirea la conducerea ELCEN este eronată, arată compania într-un comunicat în care răspunde informaţiilor apărute.

247 afișări
Imaginea articolului ELCEN susţine că nu este vizată de urmărirea penală pentru abuz în serviciu

ELCEN susţine că nu este vizată de urmărirea penală pentru abuz în serviciu

În spaţiul public au apărut informaţii legate de urmărirea penală faţă de conducerea ELCEN pentru abuz în serviciu în urma sistării în data de 27.05.2019 la CET Bucureşti Sud a furnizării de agent termic către RADET.

Compania susţine că nu a oprit agentul termic la finele lunii mai, aşa cum susţine primarul general al municipiului Bucureşti Gabriela Firea. ELCEN suţine că primarul general „informa eronat şi vădit tendenţios că ELCEN a oprit furnizarea agentului termic, era finele lunii mai (27.05) când sezonul de iarnă era deja încheiat. Pe baza temperaturilor exterioare şi a solicitării RADET, începând cu data de 02.05.2019 s-a trecut de la regimul de iarnă la regimul de vară, fapt ce presupune funcţionarea a două centrale din cele patru aparţinând ELCEN.

În conformitate cu Programul de revizii anuale planificate ale centralelor aprobat de comun acord cu RADET, în 20.05.2019 a fost oprită furnizarea apei calde din CET Bucureşti Sud (în baza unei note telefonice prealabile şi a acordului RADET exprimat în scris în 17 mai) pentru efectuarea reviziei anuale planificate în vederea pregătirii pentru sezonul rece, dată la care consumatorii deserviţi de CET Bucureşti Sud au fost preluaţi pe CET Progresu.

Totodată, ca urmare a solicitării RADET, s-a convenit ca, în perioada 20-25 mai, ELCEN să livreze în continuare apă de adaos din cauza pierderilor determinate de starea tehnică precară a reţelelor de termoficare gestionate de RADET. Subliniem că furnizarea apei de adaos dintr-un CET ce nu livrează agent termic (fiindcă se află în regim de vară) este o situaţie anormală de funcţionare care a început în 2017 de când ELCEN a fost nevoită să furnizeze apă de adaos din toate cele patru centrale din cauza stării avansate de degradare a reţelei RADET (acum TERMOENERGETICA).

În acest context, în data de 27 mai, ELCEN a informat RADET cu privire la diminuarea furnizării apei de adaos din CET Bucureşti Sud (NU A APEI CALDE CARE ERA ASIGURATĂ DE CET PROGRESU) - fără a afecta parametrii de livrare - subliniind că furnizarea acesteia influenţează negativ planul de reparaţii programat al ELCEN şi pregătirea pentru sezonul rece.

După o oră şi jumătate de la diminuare, la solicitarea RADET de amânare din nou a reviziei, ELCEN a reluat debitul de apă de adaos.

Dorim să clarificăm că la data de 27.05 nu a fost în nici un caz vorba de o sistare a apei calde ci, mai degrabă, de un atac mediatic prin care s-a încercat identificarea tendenţioasă a unui aşa-zis vinovat tocmai pentru a se deturna atenţia de la situaţia RADET. De remarcat că aşa-numita „explozie” de la Grozăveşti face, de asemenea, parte din seria de atacuri mediatice la adresa ELCEN menite să mascheze realitatea gravă din sistemul de termoficare determinată de degradare tehnică, pierderi uriaşe, avarii dese şi neplata datoriilor.

La acea dată, ELCEN a livrat agent termic în parametrii solicitaţi de RADET în baza contractului încheiat între ELCEN şi Regie.

Mai mult decât atât, din cauza faptului că Primăria Municipiului Bucureşti nu a asigurat fondurile necesare plăţii la timp a subvenţiei, ELCEN era îndreptăţită în mod legal să sisteze definitiv livrarea apei calde în conformitate cu art. 77, alin. 4 din legea Insolvenţei: „(4) Prin excepţie de la dispoziţiile alin (2), dacă debitorul nu achită creanţele născute după deschiderea procedurii insolvenţei, aferente serviciilor prestate, în termenul prevăzut de alin. (2), furnizorul de utilităţi este îndreptăţit să întrerupă furnizarea serviciilor.”

Totuşi, ELCEN a manifestat responsabilitate faţă de locuitorii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire furnizând în continuare apă caldă în ciuda faptului că PMB nu şi-a achitat la timp obligaţiile de plată.

Referitor la terminologia abuz în serviciu, precizăm faptul că cercetarea pentru abuz în serviciu se face in rem cu privire la presupuse fapte ce ar putea constitui un abuz în serviciu, fără a se raporta la persoane fizice (in personam). În consecinţă, referirea la conducerea ELCEN este eronată”, susţine ELCEN.

Compania spune că, în baza prevederilor legale, nu are obligaţii cu privire la asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Bucureşti, aceste obligaţii revenind autorităţilor administraţiei publice locale, în acest caz Primăriei Municipiului Bucureşti.

„Subliniem încă o dată faptul că riscul real de sistare a agentului termic în Bucureşti şi de compromitere a întregului sistem de termoficare din Capitală în perioada următoare este reprezentat de neplata de către Primăria Municipiului Bucureşti a obligaţiilor asumate. De asemenea, nu a fost semnată încă de către PMB convenţia de plată în avans a gazelor naturale, deşi a fost aprobată prin Hotărârea CGMB nr.626/14 noiembrie 2019. Această convenţie încheiată între Municipiul Bucureşti, TERMOENERGETICA, ELCEN şi ROMGAZ asigură plata în avans de către PMB direct către ROMGAZ a gazelor necesare funcţionării în siguranţă a serviciului de termoficare pe toată perioada de iarnă. Aceste fonduri sunt folosite exclusiv pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcţionarea la parametri optimi şi livrarea în condiţii de siguranţă a agentului termic către locuitorii capitalei. Neplata sumelor cuvenite de către Primăria Capitalei pune ELCEN în dificultate financiară şi va determina Romgaz să sisteze alimentarea cu gaze naturale a centralelor ELCEN în plină iarnă. Există riscul iminent ca în luna februarie să fie sistată livrarea agentului termic în Bucureşti pe fondul acestor probleme.

În plus, va fi periclitată siguranţa Sistemului Energetic Naţional în condiţiile în care ELCEN produce aprox. 600 MW, iar consumul de energie electrică al oraşului Bucureşti este în perioada de iarnă, de aproximativ 700 - 800 MW. În prezent, datoriile curente neîncasate de ELCEN sunt de aprox. 300 milioane de lei, fără a lua în calcul datoria istorică de 3,7 miliarde de lei.

În ciuda situaţiei create şi a atacurilor calomnioase din spaţiul public ce au scopul de a intimida şi de a devia atenţia oamenilor de la problemele reale, evidente, ELCEN asigură că locuitorii bucureşteni vor avea în continuare apă caldă şi căldură atât timp cât va exista garanţia achitării serviciilor prestate”, încheie compania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici