Erste: România va avea anul viitor un necesar brut de finanţare de circa 50 miliarde lei, în scădere

Necesarul brut de finanţare al României pentru anul 2015 s-a redus la aproximativ 50 miliarde de lei, 22-23% din această sumă putând fi asigurată de pe pieţele internaţionale, iar restul de pe piaţa internă, potrivit unui raport publicat de Erste Group Research.

114 afișări
Imaginea articolului Erste: România va avea anul viitor un necesar brut de finanţare de circa 50 miliarde lei, în scădere

Erste: România va avea anul viitor un necesar brut de finanţare de circa 50 miliarde lei, în scădere (Imagine: Shutterstock)

"La sfârşitul lunii septembrie, Ministerul Finanţelor a acoperit necesarul de finanţare pentru acest an în proporţie de aproximativ 82%, datorită celor trei emisiuni pe pieţele externe din lunile ianuarie şi aprilie (22% din necesarul de finanţare pentru 2014). Aceste emisiuni au ajutat şi la menţinerea randamentelor pe piaţa locală în general pe o tendinţă descendentă până în prezent deoarece Ministerul Finanţelor a împrumutat mai puţin de pe piaţa internă (randamentul mediu pe piaţa primară a scăzut în primele opt luni din 2014 la 3,7%, de la 4,7% în 2013). Consecvent propriei strategii, Ministerul Finanţelor a reuşit să extindă maturităţile, determinând reducerea necesarului brut de finanţare pentru anul 2015 la aproximativ 50 miliarde de lei; aproximativ 22-23% din această sumă poate fi asigurată de pe pieţele internaţionale, iar restul de pe piaţa internă", se arată în raport.

TITLURILE ZILEI

Analiştii Erste apreciază că băncile locale, fondurile de investiţii şi de pensii vor fi principalii cumpărători ai titlurilor de stat în 2015, majorându-şi expunerea netă cu aproximativ 6 miliarde lei.

"Cu toate că este un sector aflat la început în România, fondurile private de pensii au devenit doar în câţiva ani unii dintre principalii investitori în obligaţiuni de stat, reprezentând peste 9% din totalul pieţei. Deşi politicile monetare pentru majorarea ofertei monetare (QE) din Europa ar putea direcţiona unele fonduri către România şi duce la o uşoară creştere a preţurilor activelor, considerăm că potenţialul de creştere al expunerii investitorilor nerezidenţi este destul de limitat în anul 2015 (în special ca urmare a saturării portofoliilor de investiţii cu venituri fixe în anul 2013 şi, într-o mai mică măsură, în 2014). Investitorii nerezidenţi au început în prima parte a anului 2013 să-şi construiască portofolii solide, iar în prezent deţin peste 20% din totalul pieţei locale de obligaţiuni", se precizează în raport.

În pofida contextului internaţional, în special cel de la graniţa de est a României, care nu a fost deloc calm în acest an, statul a beneficiat de o creştere vizibilă a preţului activelor, apreciază analiştii Erste.

"Calitatea de membru NATO şi UE a contat semnificativ în decizia investitorilor de a investi sau nu în momentul în care aceştia părăseau pieţele din Est. Tendinţa de creştere a preţurilor a fost accelerată de decizia agenţiei S&P de la jumătatea lunii mai de a îmbunătăţi ratingul României în categoria recomandată pentru investiţii şi de anunţul JP Morgan din a doua parte a lunii iulie de include noile obligaţiuni româneşti de referinţă în indicele pentru pieţele emergente recomandate investitorilor", mai spune sursa citată.

Erste estimează că România are cel mai mare potenţial, în Europa Centrală şi de Est, pentru îmbunătăţirea ratingului în următorii ani, care depinde de extinderea reformelor structurale şi de continuarea majorării maturităţilor datoriei publice.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 29,677 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici