Euro a atins minimul ultimelor 21 de luni faţă de dolar înaintea summitului liderilor UE

Euro s-a depreciat miercuri la cel mai redus nivel din ultimele 21 de luni faţă de dolar, din cauza temerilor tot mai mari legate de impactul unei ieşiri haotice a Greciei din zona euro şi a scepticismului general referitor la rezultatul summitului liderilor UE din această seară, transmite Reuters.

375 afișări
Imaginea articolului Euro a atins minimul ultimelor 21 de luni faţă de dolar înaintea summitului liderilor UE

Euro a atins minimul ultimelor 21 de luni faţă de dolar înaintea summitului liderilor UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderii europeni urmează să discute măsuri de stimulare a creşterii economice, dar nu este aşteptat un plan care ar readuce optimismul în rândul investitorilor, în special având în vedere că Germania se opune cu tărie obligaţiunilor comune.

Investitorii se îndoiesc că participanţii vor anunţa măsuri care să calmeze temerile că Grecia se îndreaptă spre faliment şi o posibilă ieşire din zona euro.

Euro s-a depreciat la 1,2615 dolari pe unitate pe platforma alternativă de tranzacţionare EBS, sub minimul anului de 1,2624 dolari pe unitate atins în ianuarie, marcând astfel cel mai redus nivel după august 2010.

Ulterior, euro a revenit la 1,2650 dolari pe unitate, fiind în scădere cu 0,2% faţă de închiderea de marţi.

"Tendinţa negativă a euro este împământenită, există prea multe riscuri pentru deznodăminte neplăcute în zona euro, în special în privinţa Greciei", a declarat Ned Rumpeltin, analist la Standard Chartered.

El a arătat că închiderea de miercuri a tranzacţiilor va fi importantă pentru evoluţia pe termen scurt a euro.

"Anticipăm ca euro să atingă 1,25 dolari pe unitate până la sfârşitul acestui trimestru, dar închiderea de astăzi va fi foarte importantă pe termen scurt. Dacă va avea loc o apreciere, vom asista la o consolidare a euro, dar dacă va închide aproape de minimul zilei, atunci deprecierea va continua", a spus analistul.

Temerile că Grecia ar putea fi nevoită să părăsească zona euro s-au amplificat după ce premierul elen Lucas Papademos a declarat miercuri, într-un interviu, că Grecia nu are altă soluţie decât să respecte programul de austeritate, sau să iasă din uniunea monetară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici