Fitch a retrogradat ratingul Italiei cu o treaptă, din cauza incertitudinilor politice: Recesiunea din Italia este una dintre cele mai profunde din Europa

Fitch Ratings a retrogradat ratingul Italiei cu o treaptă, la nivelul BBB+ cu perspectivă negativă, din cauza rezultatului neconcludent al alegerilor din februarie, care a dus la un blocaj politic periculos pentru capacitatea ţării de a combate recesiunea şi criza datoriilor din Europa.

279 afișări
Imaginea articolului Fitch a retrogradat ratingul Italiei cu o treaptă, din cauza incertitudinilor politice: Recesiunea din Italia este una dintre cele mai profunde din Europa

Fitch a retrogradat ratingul Italiei cu o treaptă, din cauza incertitudinilor politice: Recesiunea din Italia este una dintre cele mai profunde din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noul rating este cu trei trepte peste nivelul junk, nerecomandat investiţiilor, şi cu numai o treaptă peste cel al Spaniei, transmite Bloomberg.

"Incertitudinile politice sporite şi lipsa unei susţineri pentru noi măsuri de reformă structurale reprezintă un nou şoc pentru economia reală, aflată în recesiune profundă", se arată într-un comunicat al Fitch, care subliniază faptul că recesiunea din Italia este una dintre cele mai profunde din Europa.

Premierul în exerciţiu Mario Monti a contribuit la calmarea crizei datoriilor din Europa prin reducerea deficitului bugetar al Italiei şi aplicarea de reforme menite să echilibreze finanţele ţării. Sub conducerea lui Monti, randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani a scăzut cu aproape 50%, de la un nivel record de 7,5% atins în noiembrie 2011.

Plecarea lui Monti şi Parlamentul fragmentat rezultat în urma alegerilor au alimentat temerile că Italia va reaprinde criza datoriilor în Europa.

Ministrul italian de Finanţe, Vittorio Grilli, a declarat duminică, la o conferinţă din Cernobbio, Italia, că retrogradarea decisă de Fitch nu este suprinzătoare, fiind bazată pe o combinaţie de incertitudini politice şi economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici