FMI: Programul Greciei de consolidare fiscală decurge conform planului

Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că programul Greciei de consolidare fiscală decurge conform planului pentru acest an, însă Atena trebui să amelioreze controlul cheltuielilor bugetare şi colectarea taxelor.

21 afișări
Imaginea articolului FMI: Programul Greciei de consolidare fiscală decurge conform planului

FMI: Programul Greciei de consolidare fiscală decurge conform planului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Programul ambiţios de consolidare fiscală decurge conform planului, însă ies în evidenţă anumite puncte de presiune", se arată într-un raport al FMI.

Guvernul elen va cheltui, probabil, cu patru miliarde de euro mai puţin decât a prevăzut iniţial, la începutul anului, ceea ce va ajuta la acoperirea golului lăsat de veniturile din taxe mai mici decât s-a anticipat şi de cheltuielile spitalelor de stat şi ale administraţiilor locale, menţionează raportul.

Grecia a promis în schimbul unui ajutor financiar internaţional de 110 miliarde de euro, stabilit de FMI şi Uniunea Europeană, să implementeze o serie de măsuri de austeritate "dureroase", destinate reducerii deficitului bugetar de la 13,6% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2009 la 8,1% din PIB anul acesta, notează Reuters.

Salariile din sectorul public au fost diminuate cu 15%, iar Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) a fost majorată cu patru puncte procentuale, la 23%. Măsurile de austeritate afectează veniturile bugetare şi activitatea economică, aruncând Grecia într-o recesiune adâncă.

Premierul elen, George Papandreou, a admis săptămâna trecută că veniturile bugetare sunt într-adevăr slabe, însă a asigurat că obiectivele bugetare de sfârşit de an vor fi atinse fără măsuri adiţionale de economisire.

Limitarea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea controlului cheltuielilor sunt cruciale pentru menţinerea disciplinei fiscale în următorii ani, consideră FMI.

"Credibilitatea programului este condiţionată foarte mult de limitarea evaziunii. Ar trebui să se dea mai multă atenţie consolidării programului de privatizare, care în prezent are un rol mic în strategia guvernului", arată raportul.

Grecia ar trebui să se concentreze, de asemenea, pe deschiderea profesiilor restricţionate şi pe investiţii în turism şi retail pentru susţinerea economiei.

Atena are nevoie, totodată, de o strategie clară pentru rezolvarea problemei lipsurilor de fonduri ale creditorilor de stat, începând cu ATEbank, singura bancă elenă care nu a trecut testele de stres efectuate anul acesta la nivel european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici