Guvernul va discuta în septembrie despre salariile angajaţilor BNR, după avertismentul CE

Guvernul va discuta problema salariilor angajaţilor BNR în septembrie, după ce Parlamentul se reuneşte în sesiune, deoarece acum nu are niciun mijloc legal de a interveni, a afirmat premierul Boc, după ce CE a avertizat România cu procedura de infringement pentru tăierea salariilor la banca centrală.

20 afișări
Imaginea articolului Guvernul va discuta  în septembrie despre salariile angajaţilor BNR, după avertismentul CE

Guvernul va discuta în septembrie despre salariile angajaţilor BNR, după avertismentul CE (Imagine: Dumitru_Matiu/Mediafax Foto)

"Vom discuta după ce Parlamentul se va reuni în sesiune, în luna septembrie, pentru că în momentul de faţă Guvernul nu are niciun mijloc legal pentru a interveni", a răspuns Emil Boc unei întrebări a presei pe această temă.

Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptată la finele lunii trecute, prevede scăderea salariilor în sectorul public cu 25%, procentaj aplicat şi în cazul angajaţilor Băncii Naţionale a României (BNR). Sumele obţinute din reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat.

Reducerea salariilor a fost reglementată prin lege, act normativ care poate fi modificat pentru o aplicare rapidă doar prin ordonanţă de urgenţă. Guvernul nu poate însă emite ordonanţe de urgenţă decât din ouna septembrie, când Parlamentul se reuneşte în sesiune.

Comisia Europeană (CE) a avertizat România că ar putea declanşa procedura de infringement dacă legea care prevede reducerea salariilor angajaţilor Băncii Naţionale a României nu va fi modificată, întrucât încalcă unele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene, au declarat, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Decizia Guvernului de a reduce salariile angajaţilor BNR a fost criticată, la începutul lunii iulie, şi de Banca Centrală Europeană, care a arătat că este o finanţare directă a deficitului bugetar de către banca centrală şi a recomandat modificarea legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici