Lazea: Oamenii trebuie să înceteze să mai aştepte salvarea din exterior, să se maturizeze

Fiecare cetăţean trebuie să înceteze să mai aştepte salvarea din exterior, de exemplu de la Guvern, FMI sau Uniunea Europeană, proces care ar însemna maturizarea şi responsabilizarea indivizilor, a declarat economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

38 afișări
Imaginea articolului Lazea: Oamenii trebuie să înceteze să mai aştepte salvarea din exterior, să se maturizeze

Lazea: Oamenii trebuie să înceteze să mai aştepte salvarea din exterior, să se maturizeze (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Fiecare cetăţean trebuie să înceteze a mai aştepta salvarea din exterior (de la Guvern, FMI, UE, etc). Aceasta înseamnă maturizarea şi responsabilizarea individului", a spus Lazea la o dezbatere cu tema "România 2010: constrângerile economico-financiare şi imperativele sociale".

El a menţionat că aprecierea a fost făcută în nume propriu, fără să implice BNR.

Economistul a arătat că deşi nivelul CAS din România, de 43%, este mai mare decât media euroepeană, de 39%, fondurile colectate de stat nu sunt suficiente pentru pensii, sănătate sau alte cheltuieli.

Lazea a explicat că nivelul mai mic de CAS din Europa este completat de servicii de pensii şi sănătate oferite în sistem privat.

"Soluţia responsabilă este ca fiecare să-şi asume răspunderea individuală pentru viitorul său şi să suplimenteze prestaţiile (insuficiente) oferite de stat, cu investiţii în sisteme alternative, private, de pensii şi sănătate", a concluzionat Lazea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici