Mail-ul lui Boc a fost blocat din cauza reclamaţiilor la "Prima Casă"

Premierul Emil Boc i-a spus preşedintelui Fondului de Garantare a Creditelor, Aurel Şaramet, că mail-ul său a fost blocat de numărul mare al plângerilor primite din partea persoanelor care reclamă probleme în programul "Prima Casă" şi i-a cerut să stabilească un calendar clar de proceduri.

127 afișări
Imaginea articolului Mail-ul lui Boc a fost blocat din cauza reclamaţiilor la "Prima Casă"

Mail-ul lui Boc a fost blocat din cauza reclamaţiilor la "Prima Casă" (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful Guvernului i-a spus preşedintelui Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, care gestionează derularea programului "Prima Casă", că foarte multe persoane sunt nemulţumite deoarece dosarele de creditare sunt procesate greu şi reclamă faptul că riscă să piardă avansul plătit pentru cumpărarea unei locuinţe.

"Motivul acestei întâlniri este foarte precis: sunt foarte multe nemulţumiri în legătură cu modul în care se procesează dosarele care ajung la Fond. Mail-ul îmi este practic blocat de sesizări. Foarte mulţi vin şi ne spun că pierd avansurile pe care le-au înaintat în diverse precontracte, că pierd celelalte acte pe care le-au întocmit datorită faptului că durează foarte mult procedura. Scopul acestei întâlniri este precis, să scurtăm la maxim procedura", i-a spus premierul lui Şaramet.

Conform datelor prezentate de premier, la Fondul de Garantare au fost depuse 2.614 solicitări de creditare, dintre care 1.414 au fost rezolvate, 429 doar avizate şi 774 cereri sunt încă în lucru.

Aurel Şaramet a susţinut că "s-a creat o înţelegere greşită" a faptului că dosarele ar fi blocate la Fondul de Garantare, fiind însă oprit de Boc, care a precizat că se bazează pe datele primite din partea solicitanţilor.

"Staţi un pic acum, nu mă luaţi peste picior, pentru că datele sunt oferite de către oameni care mi-au dat documente şi mi-au spus «am trimis în luan iulie, n-am primit nici măcar un răspuns». Programul acesta îl demonetizăm, îl pierdem ca şi credibilitate dacă noi nu respectăm termenele, pentru că toată lumea arată spre Bucureşti, spre Fond, iar dosarele sunt blocate", a spus Boc.

În discuţie a intervenit şi Ioan Hidegcuti, secretar general la Ministerul pentru IMM, care a aprecioat că este vorba de "o chestiune de tip emoţional".

"Băncile au următoarea stare, nu o judecăm noi, trebuie să v-o spunem: În momentul în care Fondul îşi exercită mandatul, dar în intervalul de 5-6 zile, banca receptează şi trimite cetăţeanul la Fond. Ştiţi foarte bine şi am discutat acest lucru, Fondul nu discută direct cu persoana din dorinţa de a nu ...", a spus Hidegcuti, fiind însă şi el oprit de premier, care a întrebat de ce stau dosarele la Fond 30-40 de zile.

"Din fericire, volumul acesta este atât de mare, iertaţi-mă, din fericire...Domnule prim-ministru, media zilnică este de peste o sută de avize, să dai garanţii cu câţiva oameni... Chiar două sute, am dat două sute de avize pe zi....", a încercat secretarul general să îi spună premierului.

Boc i-a solicitat însă să explice "întârzierile astea şi nebunia din spate" şi a spus că vrea să i se prezinte un calendar foarte exact de derulare a procedurilor în programul "Prima Casă", arătând totodată că el a venit prima dată la sediul Fondului, "cu bună credinţă".

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, joi, cu preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet, pentru a analiza stadiul de derulare a programului "Prima Casă", prin care statul garantează creditele contractate în vederea achiziţionării unei locuinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici