Ministerul Energiei: Noul guvern va trebui să ia o decizie în privinţa Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă

Noul guvern va trebui să analizeze şi să ia o decizie privinţa negocierilor şi a paşilor de urmat pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, arată un comunicat al Ministerului Energiei.

397 afișări
Imaginea articolului Ministerul Energiei: Noul guvern va trebui să ia o decizie în privinţa Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă

Ministerul Energiei: Noul guvern va trebui să ia o decizie în privinţa Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă (Imagine: Gabriel Petrescu / Mediafax Foto)

„Reamintim că în luna mai a anului 2016, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a stabilit că Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă reprezintă un proiect prioritar de investiţii pentru România”, arată comunicatul.

În prezent, negocierile aferente ultimei etape a procedurii de selecţie care vizau acordul investitorilor şi actul constitutiv ale noii companii de proiect au condus la stabilirea unor aspecte clare în ceea ce priveşte atribuţiile şi responsabilităţile companiilor implicate, Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation, precizează documentul.

Având în vedere complexitatea proiectului şi angajamentul statului român pe termen lung, aspectele stabilite ca urmare a derulării negocierilor, trebuie concretizate prin decizii asumate la nivelul instituţiilor statului român. Implicarea şi asumarea instituţiilor statului român trebuie realizată la nivel contractual, inclusiv prin semnarea unui acord între cele două state implicate în derularea proiectului şi prin mandatarea companiilor implicate în derularea etapelor următoare.

Dezvoltarea şi finalizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 va conduce la asigurarea unei părţi importante a mixului energetic la nivelul anilor 2025-2030, în concordanţă cu politicile europene de decarbonizare, securitate energetică şi stabilitate a sistemului pe fondul înlocuirii unor capacităţi vechi de producţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici