Ministrul Finanţelor şi preşedintele ANAF, chemaţi la RAPORT de Grindeanu, în legătură cu încasările SLABE la bugetul de stat / UPDATE: Cum s-a apărat ANAF şi ce propunere a făcut premierul

Primul ministru, Sorin Grindeanu, se întâlneşte vineri dimineaţa cu ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan şi cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Nicolae Stan pentru a discuta despre colectarea taxelor şi impozitelor. UPDATE: Reacţia ANAF - Au fost colectaţi mai puţini bani în ianuarie şi februarie, decât în perioada similară din 2016

5590 afișări
Imaginea articolului Ministrul Finanţelor şi preşedintele ANAF, chemaţi la RAPORT de Grindeanu, în legătură cu încasările SLABE la bugetul de stat / UPDATE: Cum s-a apărat ANAF şi ce propunere a făcut premierul

Colectarea la buget, subiectul întâlnirii dintre premier, ministrul Finanţelor şi preşedintele ANAF

Discuţiile se vor axa pe colectarea la buget a taxelor şi impozitelor. Conform ultimelor date publicate recent de Ministerul Finanţelor, veniturile la bugetul general consolidat au scăzut cu 5,7% în ianuarie 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 19,2 miliarde de lei, reprezentând 2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cea mai mare reducere a fost înregistrată la încasările din TVA, care au scăzut cu 24,8%.

Pe de altă parte, cheltuielile au crescut cu 3,5%.

Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană a arătat, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, că aceste date pot indica o scădere a gradului de încredere a conumatorilor faţă de evoluţia ţării: “Dacă excludem o eventuală sincopă la colectare şi presupunem că la acest capitol nu s-a schimbat nimic semnificativ, interpretarea noastră este următoarea: dincolo de scăderea cu 1% a TVA-ului în ianuarie 2017 şi de eliminarea supracccizei la combustibil şi a taxei pe stâlp, avem de-a face cu o scădere accentuată a creşterii consumului faţă de anul precedent, lucru care s-a făcut deja simţit în ultimile două luni ale anului trecut. Asta în paralel cu creşterea veniturilor populaţiei ceea ce a dus la creşteri de încasări pe zona contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit. O posibilă cauză a acestui tip de comportament poate avea de-a face cu gradul de încredere al consumatorului faţă de evoluţia generală a României”.

Pe de altă parte, primul-ministru a spus că ultimele date pe luna februarie indică o creştere a veniturilor cu peste 300 de milioane de lei faţă de perioada similară a anului trecut.

Preşedintele ANAF spune că totalul veniturilor bugetare colectate de Fisc cumulat ianuarie şi februarie 2017 a însumat circa 32 de miliarde de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut.

Situaţia încasărilor bugetare a fost analizată vineri în cadrul unei întâlniri dintre prim-ministrul României, domnul Sorin Grindeanu, ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan şi preşedintele ANAF, domnul Bogdan-Nicolae Stan, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Preşedintele ANAF a arătat cã totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã cumulat ianuarie şi februarie 2017 a însumat 31.991,1 milioane de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut şi în condiţiile în care încasările din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%.

Totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF în luna februarie 2017 a însumat 13.873,8 milioane de lei ceea ce reprezintã o depăşire cu 6,7% - indice nominal, respectiv cu 874,0 milioane de lei în cifre absolute mai mult faţã de perioadã similarã a anului 2016 (12.999,7 milioane de lei), în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20 %, iar în luna februarie 2017 de 19%.

În acest context, premierul României a solicitat creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF şi intensificarea mãsurilor de îmbunãtãţire a conformãrii voluntare. De asemenea, acesta şi-a exprimat disponibilitatea în susţinerea demersurilor ANAF pentru soluţionarea problemelor administrative, care afecteazã în prezent activitatea instituţiei.

Ca urmare a acestei analize, Preşedintele ANAF, domnul Bogdan - Nicolae Stan a convocat, în cursul zilei de luni, 6 martie, o întâlnire de lucru cu conducerea Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi a Direcţiei Generale Antifraudã Fiscalã, în vederea structurãrii unui plan urgent de acţiune, care urmeazã a fi adus la cunoştinţa prim-ministrului, la începutul sãptãmânii viitoare.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, că nivelul scăzut al încasărilor de la începutul anului nu va afecta măsurile din programul de guvernare, precizând că a cerut şefului ANAF un proiect cu priorităţile care să ducă la creşterea gradului de colectare.

”Pe mine m-au interesat, în primul rând, care sunt măsurile pe care Ministerul Finanţelor şi ANAF le iau pentru reforma structurală pe care mi-o doresc în cadrul ANAF, astfel încât gradul de colectare să fie acela pe care noi ni l-am propus pentru 2017. Nu am de ce să fiu pesimist, nici eu, nici colegii mei. Sunt anumite lucruri care au venit urmare a măsurilor de anul trecut, care s-au răsfrânt într-o anumită măsură pe ianuarie, căci în februarie lucrurile au început să vină în normal - încasări mai mari decât anul trecut. Dar problema de fond e cea legată de reforma, de priorităţile ANAF în perioada următoare”, a declarat Sorin Grindeanu.

El s-a întâlnit, vineri dimineaţa, la Palatul Victoria, cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, şi cu preşedintele ANAF, Bogdan Nicolae-Stan.

”În cursul săptămânii viitoare, până marţi, o să-mi transmită modul în care, pe termen scurt, văd priorităţile. Lucrurile au scăzut drastic ca şi încasări, ca şi plăţi de impozite în două domenii sensibile, mai ales pe sfârşitul anului şi s-au răsfrânt şi pe începutul anul 2017, respectiv tutun şi prelucrarea lemnului. Sunt lucruri care vor fi detaliate. Pe mine mă interesează ca tot ceea ce înseamnă ANAF, în întreg, să-mi fie prezentat proiectul de prioritizare”, a adăugat premierul.

Totodată, Sorin Grindeanu a mai spus că nivelul scăzut al încasărilor nu afectează măsurile din programul de guvernare.

”În niciun caz nu ne abatem de la ceea ce ne-am propus şi nici nu ne afectează”, a apreciat premierul.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici