Neagu, Transelectrica: România nu are nevoie de noi capacităţi de producţie a energiei

România nu are nevoie de investiţii în proiecte noi de producţie a electricităţii, întrucât consumul este redus, iar unităţile disponibile pentru a acoperi cererea sunt substanţiale, a declarat joi Carmen Neagu, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.

663 afișări
Imaginea articolului Neagu, Transelectrica: România nu are nevoie de noi capacităţi de producţie a energiei

Neagu, Transelectrica: România nu are nevoie de noi capacităţi de producţie a energiei (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Nu este nevoie reală de investiţii în capacităţi noi de producţie a energiei. Avem capacităţi de peste 21.000 MW disponibile", a afirmat Neagu la un seminar pe tema energiei.

Consumul zilnic de electricitate la nivel naţional este asigurat de capacităţi de 8.000-9.000 MW.

Neagu a adăugat că, pentru sistemul energetic naţional, energia hidro este foarte importantă, iar Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, "este gata oricând să sprijine energia hidro".

"Hidroelectrica ne dă un mare avantaj pentru că ne oferă o soluţie extraordinară pentru reglaj", a spus ea.

Neagu a apreciat că orice proiect energetic mai vechi de zece ani, precum este cel al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, este inutil.

"Se tot vorbeşte de Tarniţa. Dacă decizia pentru un proiect depăşeşte 10 ani, investiţia devine inutilă", a afirmat ea.

Proiectul hidrocentralei Tarniţa a fost iniţiat în timpul regimului comunist, dar încă nu a fost început. Guvernul consideră acest proiect esenţial pentru sistemul energetic naţional.

Potrivit lui Neagu, România are nevoie de o strategie energetică transguvernamentală şi transpartinică. Singura strategie energetică aprobată în ultimii 25 de ani de Guvern, respectiv în 2008, este depăşită.

"Trebuie să ne hotărâm pentru ce vrea România să devină un hub: pentru investiţii speculative sau pentru investiţii reale în economie?", a spus Neagu.

Prezent la seminat, deputatul Rodin Traicu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, a spus că următoarele investiţii în energie pe care România trebuie să le facă "vor fi cu ochii la o piaţă de 450 milioane de consumatori", adică piaţa unică europeană.

Principalii producători de energie sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia şi Hunedoara şi OMV Petrom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici