O bancă din Iran cere Marii Britanii despăgubiri de 4 miliarde de dolari din cauza sancţiunilor

Bank Mellat, cea mai mare bancă privată din Iran, a dat în judecată guvernul Marii Britanii, solicitând despăgubiri de aproape 4 miliarde de dolari după ce Curtea Supremă a anulat sancţiunile care i-au fost impuse din cauza unor presupuse legături cu programul nuclear al autorităţilor de la Teheran.

109 afișări
Imaginea articolului O bancă din Iran cere Marii Britanii despăgubiri de 4 miliarde de dolari din cauza sancţiunilor

O bancă din Iran cere Marii Britanii despăgubiri de 4 miliarde de dolari din cauza sancţiunilor (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Banca iraniană cere despăgubiri pentru pierderile pecuniare semnificative şi daunele substanţiale suferite în reputaţie, ca rezultat al sancţiunilor impuse în 2009, potrivit documentelor depuse la Înalta Curte din Londra, relatează Reuters.

În documente se arată că guvernul britanic a convins alte autorităţi să impună propriile sancţiuni, care au provocat şi continuă să îi provoace pierderea unor afaceri, clienţi, relaţii bancare şi servicii de trading.

"Bank Mellat nu vrea să fie răzbunătoare ci pur şi simplu să se facă dreptate", a declarat avocatul instituţiei financiare, Sarosh Zaiwalla.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice a refuzat să comenteze.

Guvernele occidentale, convinse de faptul că Iranul încearcă să îmbogăţească uraniu pentru a construi armament nuclear, au impus sancţiuni împotriva anumitor persoane, instituţii de stat şi companii din această ţară, pentru a convinge autorităţile de la Teheran să renunţe la program.

Teheranul susţine în continuare că programul nuclear este unul civil, iar guvernele occidentale au început să relaxeze unele sancţiuni, după ce în noiembrie au ajuns la un acord interimar cu autorităţile iraniene.

Unele măsuri vor fi suspendate în următoarele câteva luni, iar între timp se încearcă încheierea unui acord final.

Curtea Supremă din Marea Britanie a decis în iunie anul trecut că guvernul a greşit când a impus sancţiuni împotriva Bank Mellat, în 2009, argumentând că Executivul a fost "iraţional" şi "a exagerat".

Bank Mellat a avut câştig de cauză şi la un tribunal european de primă instanţă, care a anulat sancţiunile pe motiv că guvernele UE nu au reuşit să furnizeze suficiente informaţii să îşi susţină cauza potrivit căreia banca a contribuit la programul nuclear iranian.

UE a făcut apel, iar verdictul se va judeca la Curtea Europeană de Justiţie. Operaţiunile din Europa ale Bank Mellat sunt închise, iar activele blocate, până la judecarea apelului.

Bank Mellat este primul reclamant iranian al sancţiunilor europene aflat în stadiul de solicitare de despăgubiri. Un număr de alte companii şi instituţii de stat iraniene declanşează procese, a arătat în ianuarie avocatul Sarosh Zaiwalla.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici