Obligaţiunile Ucrainei cresc puternic, în urma acordului dintre preşedintele Ianukovici şi opoziţie

Obligaţiunile Ucrainei au înregistrat vineri cea mai mare creştere de la angajamentul de acum două luni al Rusiei de a susţine financiar ţara, în urma unui acord între preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei pentru organizarea de alegeri anticipate.

95 afișări
Imaginea articolului Obligaţiunile Ucrainei cresc puternic, în urma acordului dintre preşedintele Ianukovici şi opoziţie

Obligaţiunile Ucrainei cresc puternic, în urma acordului dintre preşedintele Ianukovici şi opoziţie (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Randamentul obligaţiunilor cu maturitate în aprilie 2023 a scăzut cu 0,77 puncte procentuale, cel mai mare declin după data de 17 decembrie, la 10,33%, transmite Bloomberg.

Principalul indice al acţiunilor ucrainene a crescut cu 2,6%, aducând avansul din ultimele două zile la 6,5%.

Protestatarii au însărcinat liderii opoziţiei să semneze acordul, care prevede organizarea de alegeri prezidenţiale până în decembrie, a declarat Oleksiy Haran, membru al Consiliului Maidanului, al protestarilor.

Acordul mai prevede revenirea în 48 de ore la Constituţia din 2004, care va reduce prerogativele preşedintelui, după un blocaj politic de trei luni.

Cel puţin 77 de protestatari şi poliţişti şi-au pierdut viaţa în această săptămână în conflictul din centrul Kievului, iar guvernele Uniunii Europene au impus sancţiuni unora dintre oficialii ucraineni.

"O soluţie care include alegerile prezidenţiale anticipate va fi favorabilă pieţei. Cu cât persistă turbulenţele politice cu atât există un risc mai mare de materializare a unei crize a datoriilor suverane", a declarat Anna Zadornova, economist la UBS în Londra.

Anunţul referitor la acord a avut loc după ce Standard&Poor’s 500 a retrogradat ratingul Ucrainei la nivelul CCC, aflat cu opt trepte sub nivelul recomandat pentru investiţii, avertizând că ţara riscă să intre în incapacitate de plată dacă nu vor avea loc schimbări favorabile semnificative.

Rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut cu 28% în ultimul an, la sfârşitul lunii ianuarie fiind de 17,8 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din 2006.

Până la sfârşitul lui 2015 vor ajunge la maturitate datorii de 17 miliarde de dolari, din care datorii de 1 miliard de dolari au termen în luna iunie a acestui an.

Hrivna s-a depreciat cu aproape 8% faţă de dolar, în acest an, potrivit datelor Bloomberg, în condiţiile în care banca centrală a redus sprijinul pentru monedă.

Zadornova consideră că hrivna s-ar putea deprecia anul viitor la 10 unităţi pentru un dolar, de la 8,85 unităţi în prezent, cu un derapaj semnificativ în lunile următoare.

Conflictul din Ucraina s-a declanşat în noiembrie, când preşedintele a renunţat la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, optând în schimb pentru legături mai apropiate cu Rusia, care a promis împrumuturi de 15 miliarde de dolari şi reducerea preţului gazelor.

În decembrie, Rusia a cumpărat deja obligaţiuni ucrainene pe termen de doi ani, în valoare de 3 miliarde de dolari.

Ucraina a renunţat în această săptămână la vânzarea unor obligaţiuni de 2 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat publicat pe Irish Stock Exchange, unde sunt listate titlurile folosite în programul de salvare convenit cu Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici