Obligaţiunile Ucrainei sunt în creştere, în speranţa unui ajutor internaţional

Noii lideri ai Ucrainei au avertizat că economia este pericol şi ar putea intra în incapacitate de plată, dar preţul obligaţiunilor guvernamentale este în creştere, investitorii sperând că ţara va primi sprijin internaţional.

57 afișări
Imaginea articolului Obligaţiunile Ucrainei sunt în creştere, în speranţa unui ajutor internaţional

Obligaţiunile Ucrainei sunt în creştere, în speranţa unui ajutor internaţional (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Obligaţiunile ucrainene denominate în dolari cu maturitate în 2023, de referinţă, au înregistrat pe 21 februarie cea mai mare creştere din ultimele două luni, înainte ca preşedintele Viktor Ianukovici să fie demis, iar prerogativele sale să fie preluate de liderul Parlamentului, Oleksandr Turcinov, relatează Bloomberg.

Preţul obligaţiunilor a continuat să urce luni, iar randamentul a scăzut cu 1,13 puncte procentuale, la 9,07%, cel mai redus nivel din această lună. Declinul este cel mai amplu după luna decembrie, când Ucraina a obţinut sprijin financiar din partea Rusiei.

Principalul indice bursier al Ucrainei a urcat luni cu 12%, aducând creşterea din ultimele trei şedinţe la 20%.

Îndepărtarea lui Ianukovici a creat condiţiile încetării confruntărilor violente în care zeci de oameni şi-au piedut viaţa, dar rămâne problema stabilizării hrivnei şi plăţii datoriilor.

Europa, Statele Unite şi FMI s-au declarat gata să ajute Ucraina. Ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a spus însă săptămâna trecută că situaţia din Ucraina trebuie să se stabilizeze, înainte ca ţara să mai primească fonduri din cele 15 miliarde de dolari promise de Rusia în decembrie.

"Trebuie să aşteptăm noul guvern şi primele cuvinte ale noului premier, despre finanţare", a declarat Alexander Valcisen, director la Investment Capital Ukraine in Kiev.

Turcinov a afirmat pe site-ul Parlamentului că economia este într-o situaţie de "pre-default".

Standard&Poor’s a retrogradat la sfârşitul săptămânii trecute ratingul Ucrainei la nivelul CCC, aflat cu opt trepte sub nivelul recomandat pentru investiţii, din cauza riscului de intrare în incapacitate de plată.

Ministrul interimar al Finanţelor Iuri Kolobov a anunţat luni că Ucraina are nevoie de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani, solicitând organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor în acest sens, relatează AFP.

"Suma unui ajutor macroeconomic de care Ucraina are nevoie poate atinge 35 miliarde de dolari în perioada 2014-2015", a spus Kolobov într-un comunicat.

"Am cerut partenerilor noştri occidentali, Polonia, Statele Unite, acordarea unui credit în termen de o săptămână-două", a subliniat ministrul, fără să precizeze valoarea creditului solicitat.

Ucraina a propus, de asemenea, organizarea unei mari conferinţe internaţionale a donatorilor, împreună cu UE, Statele Unite, FMI şi alte organizaţii financiare internaţionale, cu scopul de obţine fonduri în vederea modernizării şi reformelor în ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici