Pregătiri pentru ieşirea Greciei din zona euro: Bank of America s-a gândit să trimită bani cu camioanele

Bank of America a luat în calcul să trimită bani cu camioanele în Grecia, în cazul ieşirii ţării din zona euro, astfel încât clienţii băncii să îşi poată plăti în continuare angajaţii şi furnizorii, în eventualitatea unui deficit de lichidităţi.

2235 afișări
Imaginea articolului Pregătiri pentru ieşirea Greciei din zona euro: Bank of America s-a gândit să trimită bani cu camioanele

Pregătiri pentru ieşirea Greciei din zona euro: Bank of America s-a gândit să trimită bani cu camioanele (Imagine: Shutterstock)

În timp ce Grecia încearcă cu disperare să evite intrarea în incapacitate de plată a datoriilor, companiile americane, între care şi Bank of America, se pregătesc pentru ceea ce în trecut era considerat de neconceput, şi anume că statul elen va fi nevoit în curând să părăsească zona euro, relatează New York Times.

Nimeni nu ştie cât de mare ar fi unda de şoc provocată de un exit al Greciei, dar marile bănci americane şi firmele de consultantă au făcut recomandări clienţilor astfel încât să fie pregătiţi pentru un astfel de scenariu.

JP Morgan nu a dorit să îşi asume vreun risc şi a creat noi conturi pentru câţiva mari clienţi americani, rezervate pentru drahme sau oricare altă monedă ar succeda euro în alte ţări.

Grupul auto Ford şi-a configurat sistemele IT astfel încât acestea să poată efectua imediat operaţiuni în noua monedă elenă.

Aceste pregătiri contrastează cu asigurările venite din partea politicinilor europeni, potrivit cărora criza poate fi ţinută sub control, iar uniunea monetară va rezista.

Liderii Băncii Centrale Europene (BCE) vor discuta joi noi măsuri care să reducă presiunile asupra ţărilor europene îndatorate.

Băncile centrale, ca şi Ministerul german de Finanţe, au analizat la rândul lor implicaţiile unei ieşiri a Greciei din zona euro, dar au fost secretoase în privinţa planurilor.

Unele corporaţii încep însă să recunoască faptul să sunt pregătite dacă Grecia sau altă ţară vor renunţa la euro.

Între companiile europene care au confirmat că se pregătesc pentru un exit al Spaniei se numără Iberia Airlines şi British Airlines.

"Analizăm mai multe scenarii, inclusiv unul în care una sau mai multe ţări decid să treacă la altă monedă", a declarat Roger Griffith, director de risc la MasterCard.

Compania Visa a confirmat la rândul ei într-un comunicat că are capacitatea să asigure "o tranziţie lină la o nouă monedă, cu probleme minime pentru clienţi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici