Primul Summit al Administratorilor de Fonduri: Numărul investitorilor ar putea creşte de la 410.000 la 2 milioane

Piaţa românească a fondurilor de investiţii are un potenţial uriaş, încă neexploatat, în condiţiile în care numărul investitorilor este, în prezent, de 410.000 de persoane, dar ar putea fi 2 milioane de investitori, au spus participanţii la primul Summit al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

166 afișări
Imaginea articolului Primul Summit al Administratorilor de Fonduri: Numărul investitorilor ar putea creşte de la 410.000 la 2 milioane

Primul Summit al Administratorilor de Fonduri: Numărul investitorilor în fonduri ar putea creşte de la 410.000 la 2 milioane

Dezvoltarea accelerată a industriei fondurilor prin creşterea numărului de investitori, programe de educaţie financiară care să ajute la o mai bună înţelegere a rolului acestora în creşterea sănătoasă a economiei precum şi adaptarea legislaţiei pentru a crea cadrul apariţiei de noi fonduri de investiţii alternative, sunt câteva dintre principalele subiecte care au fost discutate miercuri la summit, organizat la Bucureşti, de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Membră a European Fund and Asset Management Association, AAF reuneşte 28 de membri (19 societăţi de administrare a fondurilor, 4 societăţi de investiţii financiare, Fondul Proprietatea şi 4 bănci depozitare) şi administrează în prezent active de 10 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de începutul anului.

”Rolul nostru este acela de a atrage resursele disponibile pentru investiţii şi de a le plasa cât mai eficient în numele clienţilor noştri, oferindu-le acestora soluţii investiţionale care să răspundă nevoilor lor. Contextul economic de care beneficiem, în prezent, este extrem de favorabil: operăm într-o economie aflată pe creştere, în ultimii 5 ani PIB-ul nominal al României a crescut cu peste 50%, depozitele companiilor şi ale populaţiei au depăşit pragul de 70 de miliarde de euro. Aceste premise favorabile, dublate de eforturi în direcţia educaţiei financiare a investitorilor, ne pot ajuta să canalizăm o parte din resurse către industria fondurilor de investiţii şi, implicit, către finanţarea companiilor de succes”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Radu Hanga, Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

Piaţa românească a fondurilor de investiţii are un potenţial uriaş încă neexploatat. Statisticile au arătat că România se confruntă cu un veritabil paradox în ceea ce priveşte piaţa fondurilor de investiţii, a fost una dintre ideile exprimate de reprezentanţii companiilor participante. Astfel, numărul investitorilor este, în prezent, de 410 mii persoane, dar piaţa are un potenţial de 2 milioane de investitori. Această discrepanţă poate fi diminuată în mare măsură prin creşterea nivelului de educaţie financiară a investitorilor care să-i facă mai receptivi la soluţiile investiţionale propuse acestora.

Millenials, generaţia pentru care Internetul nu mai are secrete, ar putea constitui pepiniera de investitori în fondurile de investiţii, este de părere Tanguy van de Werve, Directorul General al EFAMA. Prezent la eveniment, oficialul EFAMA a punctat că ”România are o piaţă dominată de investitorii de retail” şi a sugerat administratorilor de fonduri de la noi să-şi îndrepte atenţia către generaţiile tinere, mult mai receptive la soluţii ce pot fi accesate prin intermediul mediului online.

”Există semne clare că cererea de servicii financiare este în creştere, investitorii de retail au acces mai uşor la educaţie, iar investitorii profesionişti au devenit din ce în ce mai sofisticaţi”, a declarat, la rândul său, Gabriel Grădinescu, Vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF). În opinia sa, ”contextul este favorabil unei schimbări de viziune şi de abordare a măsurilor ce trebuie implementate, digitalizarea relaţiei cu investitorii şi companiile devenind una dintre misiunile principale ale ASF”.

Crearea unui cadru legislativ unitar simplificat, care să îi ajute în mod real pe investitorii din industria de profil, a fost o altă temă de interes, mai ales în condiţiile în care Legea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA) are şanse să fie adoptată de Parlamentul României până la finalul anului. Extrem de aşteptată, deoarece creează premisele apariţiei de noi fonduri de investiţii, Legea FIA a fost elaborată cu contribuţia importantă a industriei de asset-management şi a ţinut cont şi de particularităţile pieţei locale.

”Dezvoltarea pieţei înseamnă acces la clienţi, înseamnă îmbunătăţirea capacităţii de vânzare a produselor noastre într-o lume care este încă dominată de reţelele de distribuţie bancare, dar care migrează tot mai mult către canale de distribuţie alternative. Pe viitor, ne aşteptăm la o dinamică mai mare a industriei, o creştere a apetitului investiţional al românilor, odată cu sporirea gradului de educaţie financiară şi facilitarea accesului la fondurile de investiţii”, a mai adăugat Radu Hanga, Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) este o organizaţie profesională independentă neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv (O.P.C) din România. Asociaţia reuneşte 28 de membri: 19 societăţi de administrare a investiţiilor (S.A.I.), 4 Societăţi de Investiţii Financiare (A.F.I.A.), Fondul Proprietatea şi 4 bănci depozitare. Din 2009, A.A.F. a devenit membru cu drepturi depline în cadrul European Fund and Asset Management Association (E.F.A.M.A.).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici