România, pe penultimul loc în UE în privinţa consumului individual şi a PIB-ului pe cap de locuitor

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului individual efectiv şi a PIB-ului pe cap de locuitor, cele mai ridicate valori fiind înregistrate în Luxembourg, iar cele mai scăzute în Bulgaria, potrivit datelor aferente anului 2014 publicate marţi de Eurostat.

2295 afișări
Imaginea articolului România, pe penultimul loc în UE în privinţa consumului individual şi a PIB-ului pe cap de locuitor

România, pe penultimul loc în UE în privinţa consumului individual şi a PIB-ului pe cap de locuitor (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

În România, consumul individual efectiv, care măsoară bunăstarea populaţiei, este cu 45 de puncte procentuale sub media europeană, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cu 46 de puncte sub acest nivel. Indicatorul a fost exprimat în standardul puterii de cumpărare (Purchasing Power Standards - PPS), o monedă artificială care elimină diferenţele de preţuri dintre ţări.

În cazul Bulgariei, consumul individual efectiv este cu 51 de puncte sub media UE, iar PIB-ul pe cap de locuitor cu 55 de puncte sub nivelul mediu din Uniune.

Consumul individual efectiv constă în bunuri şi servicii consumate de indivizi indiferent dacă acestea sunt cumpărate şi plătite de aceştia, de Guvern sau de organizaţii non-profit.

În baza datelor preliminare ale Eurostat pentru 2014, consumul individual efectiv variază în Uniunea Europeană între 49% şi 140% din media europeană.

Un număr de 10 state au înregistrat anul trecut valori ale consumului individual efectiv peste media UE. Pe primul loc se află Luxembourg, cu un nivel al consumului individual efectiv aflat cu 40 de puncte procentuale peste media UE, în timp de Germania şi Austria au înregistrat niveluri care au depăşit media UE cu peste 20 de puncte.

Pe următoarele poziţii se află în ordine Danemarca, Belgia, Suedia, Marea Britanie, Finlanda, Franţa şi Olanda, cu niveluri ale consumului care depăşesc media europeană cu 10-15 puncte procentuale.

În Italia, Irlanda, Cipru şi Spania, consumul individual efectiv este cu până la 10 puncte procentuale sub media UE, iar în Grecia, Portugalia şi Lituania cu 10-20 puncte sub medie.

Şase state membre au consemnat în 2014 un consum individual aflat cu peste 30 de puncte procentuale sub media UE, respectiv Estonia, Letonia, Ungaria, Croaţia, România şi Bulgaria.

Şi în cazul PIB-ului pe cap de locuitor, care măsoară activitatea economică, există diferenţe semnificative între statele membre. În 2014, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat în standardul puterii de cumpărare, a variat între 45% din media UE în Bulgaria şi 263% în Luxembourg.

Un număr de 11 ţări au consemnat un nivel al PIB pe cap de locuitor peste media UE, în 2014, cu 124% în Germania, 128% în Austria şi 124% în Danemarca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici